Rusija će sa zemljama BRICS-a graditi kompletno novi finansijski sistem -od kreditnih kartica do rejting agencija

Dodajte komentar

Rusija poziva zemlje BRICS-a da integrišu sisteme plaćanja i kartice. Ministar financija Anton Siluanov kaže da sankcije uvedene nakon invazije na Ukrajinu uništavaju temelje postojećeg sistema temeljenog na američkom dolaru.

Ruska vlada pozvala je BRICS grupu zemalja u razvoju, koju čine Brazil, Kina, Indija, Rusija i Južna Afrika, da proširi upotrebu nacionalnih valuta za uvozno-izvozne operacije i integriše platne sisteme.

Nakon invazije na Ukrajinu 24. februara, Rusija je pogođena neviđenim zapadnim sankcijama koje su je odsjekle od globalnog finansijskog sistema i od gotovo polovine njenih zlatnih i deviznih rezervi, koje su početkom aprila iznosile 606,5 milijardi dolara.

U međuvremenu, međunarodne platne kartice Visa i MasterCard obustavile su rad u Rusiji početkom marta, a najveće ruske banke takođe su izgubile pristup SWIFT globalnom bankarskom sistemu za razmjenu poruka.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je ranije na ministarskom sastanku s BRICS-om da se globalna ekonomska situacija znatno pogoršala zbog sankcija.

Kaznene mjere takođe uništavaju temelje postojećeg međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema utemeljenog na američkom dolaru, rekao je Siluanov.

“To nas gura na potrebu ubrzanja rada u sljedećim područjima: korištenje nacionalnih valuta za izvozno-uvozne operacije, integracija platnih sistema i kartica, vlastiti sistem finansijskih poruka i stvaranje nezavisne BRICS rejting agencije, “, rekao je Siluanov.

Rusija je postavila vlastiti sistem bankarskih poruka, poznat kao SPFS, kao alternativu SWIFT-u. Vlastiti sistem kartičnog plaćanja MIR počeo je s radom još 2015. godine.

Oni su bili dio napora Moskve da razvije domaće finansijske alate koji će duplirati zapadne, kako bi zaštitili zemlju u slučaju proširenja sankcija protiv Moskve.

Ministarstvo finansija priopćilo je kako su ministri BRICS-a potvrdili važnost saradnje u naporima za stabilizaciju trenutne ekonomske situacije.

Ruska centralna banka snizila je u petak svoju ključnu kamatnu stopu na 17 posto s 20 posto, što je iznenađujući potez prije redovne sjednice odbora zakazane za 29. aprila, te je rekla da je otvorena mogućnost daljeg smanjenja na nadolazećim sastancima.

Sniženje je djelomično preokrenulo hitno povećanje stope koje je banka uvela krajem februara nakon invazije, prenosi portal Logično.

Taj potez centralne banke uslijedio je nakon što je Siluanov ranije rekao da njegovo ministarstvo radi sa centralnom bankom na mjerama kako bi kurs rublje bio predvidljiviji i manje volatilan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *