Cijena najma nekretnina porasla i do 50 odsto

Dodajte komentar

Cijene iznajmljivanja nekretnina u Crnoj Gori porasle su i do 50 odsto usljed veće potražnje od početka rata u Ukrajini, dok zbog poskupljenja građevinskog materijala raste i prodajna cijena nekretnina.

Slađana Matović iz agencije Porto Capital rekla je za agenciju Beta da su zbog pandemije cijene nekretnina prošle godine porasle za 20 odsto po metru kvadratnom, jer su pojedini građevinski materijali poskupjeli i do 100 odsto.

„Cijene nekretnina su nastavile da rastu i ove godine, tako da je trenutno prosječna cijena stanova u Podgorici oko 1.650 eura dok je u isto vrijeme prošle godine bila 1.250 eura. Na primorju je minimalna cijena kvadrata 2.000 pa do 7.000 eura u luksuznom naselju Porto Montenegro“, rekla je ona.

Matović je dodala da je svaki dan sve više interesovanje i za kupovinu izgrađenih nekretnina kao i urbanističkih građevinskih parcela.

Iz Privredne komore je saopšteno da je značajan skok cijena svih građevinskih materijala, na šta su uticali poremećaji na tržištu, uslovio rast cijene stanova kao i da nema mnogo stanova u ponudi na najatraktivnijim lokacijama.

Sa druge strane, kako su objasnili, građani koji imaju novac žele da zaštite njegovu vrijednost od evidentne inflacije kupovinom nekretnina, tako da je veća potražnja za stanovima u proteklih par meseci.

U pojedinim agencijama, međutim, kažu da Ukrajinci rentiraju, ali ne kupuju nekretnine jer ne mogu da plate preko računa. To je podiglo značajno cijenu zakupa stanova u Crnoj Gori, i do 50 odsto.

Prema zvaničnim podacima, trenutno je u Crnoj Gori oko 6.700 izbjeglih iz Ukrajine, od kojih je pet podnijelo zahtjev za međunarodnu zaštitu, a 1.432 zahtjev za privremenu zaštitu. Tom mjerom im je vlada odobrila boravak do godinu dana u Crnoj Gori, uz pravo na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i rad.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *