Počinje isplata po 200 eura poljoprivrednicima

Dodajte komentar

Isplata podrške Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svim poljoprivrednim proizvođačima kroz vaučere u iznosu od 200 eura, kreće danas, a kako ističu, obezbijeđeno je 16.000 vaučera.

Kako navode u Ministarstvu, navedeni iznos fizičkim licima biće isplaćen preko jedinstvenog matičnog broja u bankama: CKB banka u opštinama: Bar, Berane, Bijelo Polje, Budva, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Pljevlja, Podgorica, gradska opština Golubovci, Rožaje, Tivat, Ulcinj, Žabljak; Prva Banka u opštinama: Andrijevica, Plav, Gusinje, Plužine, Petnjica, Šavnik, Tuzi.

Pravnim licima će sredstva biti uplaćena preko žiro računa, pojašnjavaju u saopštenju.

“Ministarstvo će isplatiti sredstva podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz vaučere u iznosu od 200 eura, na koja imaju pravo nosioci poljoprivrednih gazdinstava koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Mjera je kreirana sa namjerom da se omogući jednokratna podrška radi obezbjeđenja dijela neophodnih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju”, napominju u Ministarstvu.

Podsjećaju da je objavljen Javni poziv za besplatnu dodjelu plastenika za proizvodnju povrća za 2022. godinu. Podrška se odnosi na dodjelu lukova, najlona, kočića, spojnica i kopči, odnosno opreme neophodne za uspostavljanje plastenika.

Javni poziv sprovodi Ministarstvo u saradnji sa lokalnim samoupravama, a podnosilac zahtjeva dostavlja dokumentaciju propisanu Javnim pozivom nadležnoj lokalnoj samoupravi u skladu sa mjestom prebivališta.

Korisnici podrške po ovom Javnom pozivu su državljani Crne Gore koji nijesu ostvarili pravo na dodjelu plastenika od Ministarstva niti od lokalnih samouprava u posljednje tri godine.

Bodovanje zahtjeva izvršiće se na sljedeći način:
Svaki član kućne zajednice – 1 bod;
Podnosioc zahtjeva mlađi od 40 godina – 1 bod;
Ukoliko je podnosilac zahtjeva žena -1 bod
Podnosilac zahtjeva koji se nalazi na evidenciji ZZZCG – 1 bod.

“U slučaju istog broja bodova, prednost će imati mlađi podnosioci zahtjeva. Takođe, u toku je i Javni poziv za dodjelu podrške za nabavku priplodnih grla u čistoj rasi do 1.400 eura po grlu, odnosno 70% od 2.000 eura ukupne prihvatljive vrijednosti investicije za korisnike sredstava podrške. Pozivamo sve proizvođače da podnesu zahtjeve i iskoriste podršku”, naglašavaju u Ministarstvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *