Hipoteka i nekretnine: 3 najčešća mita i istine

Dodajte komentar

Nema sumnje da je rješavanje stambenog pitanja jedna od najvećih životnih odluka. Dok tražite nekretninu po svojoj mjeri, glavne stvari koje uzimate u obzir su kvadratura, lokacija, udaljenost od posla, vrtića, škola i ostalih javnih ustanova i institucija od značaja. Odlučujući faktor je uglavnom cijena po kvadratu. Kada su novčana sredstva u pitanju, vjerovatno birate stambeni kredit, a sve češće razmatrate one sa hipotekom.

Jasno vam je da je hipoteka ništa drugo do založno pravo na nepokretnost u korist povjerioca. Shvatate da se, kada kupujete stan uz pomoć kredita sa hipotekom, na ovaj način uspostavlja hipoteka kako bi potraživanja banke bila obezbijeđena. Međutim, da li hipoteka može biti isto tako dobra i za vas.

Hipoteka vama kao dužniku često omogućava da dobijete kredit po povoljnijim uslovima, obično po nižoj kamatnoj stopi i/ili dužem roku otplate.

Da budemo jasni u startu: nema razloga za paniku. Osim što hipoteka pogoduje banci kao povjeriocu, ona vama kao dužniku često omogućava da dobijete kredit po povoljnijim uslovima, obično po nižoj kamatnoj stopi i/ili dužem roku otplate. Naravno, sve pod uslovom da ste svjesni da je u pitanju dugoročno ulaganje i da imate širu sliku o planovima koji vas čekaju u budućem periodu.

Ako ste bili u prilici da čitate o iskustvima ljudi čija nekretnina je opterećena hipotekom, moguće je da vam je u jednom trenutku palo na pamet da je to nešto od čega treba bježati glavom bez obzira. Srećom, tu je naša Sveznalica, koja će vas uvjeriti u to da hipoteka nije bauk, baš kao ni stambeni ili gotovinski kredit sa hipotekom.

Mit 1: Banka mi neće odobriti kredit sa hipotekom na stan u izgradnji

Istina je da ne važe iste procedure kada želite da kupite postojeću nekretninu i onu koja je tek u fazi izgradnje. Međutim, ako ne želite da čekate i pred vama je ponuda koja se ne propušta, a stan o kojem maštate je u fazi izgradnje, na svu sreću postoji način da vam kredit sa hipotekom bude odobren.

Mit 1: Banka mi neće odobriti kredit sa hipotekom na stan u izgradnji

Istina je da ne važe iste procedure kada želite da kupite postojeću nekretninu i onu koja je tek u fazi izgradnje. Međutim, ako ne želite da čekate i pred vama je ponuda koja se ne propušta, a stan o kojem maštate je u fazi izgradnje, na svu sreću postoji način da vam kredit sa hipotekom bude odobren.

Kod ovakvih slučajeva banka najčešće dobija garancije (zemljište na kojem se gradi objekat, mjenice i sl.), od investitora da će objekat biti izgrađen, kao sredstvo obezbjeđenja. Tek nakon što je objekat izgrađen, stan se može upisati u registar nepokretnosti, a zatim se i hipoteka upisuje na stan.

Mit 2: Uživanje u životu i kredit sa hipotekom „ne idu ruku pod ruku“

Ako ste ljubitelj filozofije „zašto komplikovano kad može jednostavno“, imamo lijepe vijesti. Ukoliko nekada poželite da stan koji ste kupili uz pomoć kredita sa hipotekom date u zakup na kraće ili duže vrijeme – može. U slučaju da nakon nekog vremena poželite da prodate taj isti stan – takođe može.

U slučaju da vas brine da li ćete morati da se odreknete putovanja, budućih kupovina ili hobija koji vas ispunjavaju, možete da odahnete (mada su, ruku na srce, savjeti za dodatnu uštedu uvijek dobrodošli). Bez obzira na to da li otplaćujete kredit sa hipotekom ili bez hipoteke, odnosno da li uopšte otplaćujete bilo kakav kredit, stvari će biti pod kontrolom sve dok vodite računa o ličnim finansijama i ne uzimate ih zdravo za gotovo.

Mit 3: Ako odlučim da prodam stan, niko ga neće kupiti, jer je opterećen hipotekom

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Vi kao prodavac nekretnine opterećene hipotekom možete izmiriti dug prema banci u potpunosti ili zainteresovani kupac direktno banci može isplati dio ugovorene prodajne cijene u visini preostalog potraživanja banke. [/box]

Ovo nije tako rijedak scenario kao što se na prvi pogled možda čini. Iz ugla onoga ko razmišlja o kupovini nekretnine, vjerovatno nije i najpoželjniji. Ako pođete od sebe i zamislite se u ulozi kupca, jasno vam je zašto.

Niko ne želi dodatno opterećenje, zato i za ovu situaciju postoje dva moguća rješenja koja mogu dovesti do neodustajanja od kupovine nekretnine opterećene hipotekom.

Prvi je taj da vi kao prodavac nekretnine opterećene hipotekom izmirite dug prema banci u potpunosti. Ako sa zainteresovanim kupcem potpišete predugovor o prodaji nepokretnosti i dobijete kaparu, potraživanje prema banci upravo možete isplatiti uz pomoć kapare. Na taj način hipoteka će biti izbrisana do momenta zaključenja ugovora o prodaji, u šta će i zainteresovani kupac imati uvid zahvaljujući dostavljenom listu nepokretnosti.

Druga solucija je da zainteresovani kupac direktno banci isplati dio ugovorene prodajne cijene u visini preostalog potraživanja banke. Vi kao prodavac nekretnine od banke treba da zatražite potvrdu o stanju duga kako biste znali koliko je ukupno potraživanje banke, a zatim i pismo o namjerama. Pismo o namjerama je, najjednostavnije rečeno, dokument kojim banka garantuje da će po izmirenju ukupnog duga dozvoliti brisanje hipoteke.

Sada, kada ste se uvjerili da nema razloga za brigu, znate šta vam je činiti. Ako vam još samo malo fali do tako velikog koraka, posjetite nas u vama najbližoj filijali Erste banke ili kontaktirate sa nekim od naših finansijskih savjetnika. Tu smo da vašim snovima damo krila, a vi da se uvjerite da je ovo samo još jedan od izazova koje ćete savladati i time unaprijediti kvalitet svog života. 🙂 

Izvor: Erste Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *