Počinje naplata nadoknade za legalizaciju objekata, cijena 14 eura po kvadratu

Dodajte komentar

Sekretarijat za urbanizam poslao je još jedan poziv građanima, koji su predali nepotpunu dokumentaciju za legalizaciju objekata, da je dopune. Kako je kazao Ljeka Ivezaj, sekretar za urbanizam Tuzi, građani koji su predali nepotpunu dokumentaciju imaju rok od 20 dana da dostave tražene papire, a ukoliko to ne urade zahtjev će se smatrati odbijenim i počinje se primjenjivati Odluka o naknadi za korišćenje prostora za bespravne objekte.

Obavještenja za dopunu dokumentacije smo poslali i svi su ih primili. Dosta predmeta se prekida zbog nedostatka planske dokumenatcije. Legalizuju se samo oni koji imaju potpunu dokumentaciju i koji su u skladu sa planskim dokumentima. Tih slučajeva nema puno. Svima koji su predali zahtjeve ali ne i tražene papire dali smo rok od 20 dana da dopune dokumentaciju i ukoliko to ne urade predmet se odbija i počinje primjenjivati Odluka o naknadi za korišćenje prostora za bespravne objekte. Predmet ćemo, podcrtavam, odbiti samo ako je nepotpuna dokumenatcija i ukoliko se ne poklapa sa planskim dokumentom – rekao je Ljeka Ivezaj.

Kućnih brojeva oko 5.000, a zahtjeva za legalizaciju 1.700

Ivezaj ističe da je ukupno mali procenat građana zainteresovan za legalizaciju.

– Imamo svega 1.700 zahtjeva. Kako ćemo ostale animirati zaista ne znam. Vidjećemo da se to podigne na malo veći nivo, odnosno da organi Opštine zauzmu stav. Moramo ispoštovati zakonske procedure i vidjećemo šta ćemo preduzeti dalje. Da ne možemo biti zadovoljni govori podatak da imamo 5.000 objekata u evidenciji za kućne brojeve – ističe Ivezaj.

Dakle, dsve one koji ne dopune dokumentaciju čeka plaćanje nadoknade za bespravne objekte. Po Odluci o naknadi za korišćenje prostora za bespravne objekte legalizacija košta 26 eura po kvadratu. Kada se jednokratno plaća popust je gotovo 50 procenata za objekte osnovnog stanovanja, a možda 40 odsto za objekte preko 200 kvadrata. Kako su ranije kazali iz ovog sekretarijata taj iznos u zavisnosti od kvadrature dođe nekih 14 eura.

– Ljudima je teško da jednokratno plate, a isto tako ne mogu da se odluče za plaćanje u ratama jer tu ima kamate i oduži se. Pritom moraju da daju notarsku izjavu, da stave hipoteku u vrijednosti od 30 procenata više od vrijednosti cijene koju plaćaju, tako da su to neki dodatni troškovi. I zato ljudi nijesu zainteresovani – objasnili su ranije iz Sekretarijata.

(Dan/Bizniscg)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *