Atina

Grčki radnici u štrajku zbog rastućih cijena i niskih primanja

Grčki radnici stupili su danas u jednodnevni štrajk zbog “sve dublje krize” rastućih cijena i umanjenja zarada, što će poremetiti transport, trajektni saobraćaj, kao i rad škola i bolnica.

Dva najveća radnička sindikata u zemlji koja predstavljaju oko 2,5 miliona radnika javnog i privatnog sektora pozvala su na generalni štrajk za koji se očekuje da će kulminirati protestom u centru Atine.

Grčka je izašla iz dugogodišnje finansijske krize 2018. godine, samo da bi pandemija virusa korona dvije godine kasnije zaustavila globalna putovanja, naškodivši njenoj vitalnoj turističkoj industriji.

Sada su rastuće cijene energenata, pogoršane sankcijama protiv Rusije, dodatno naštetile radničkim džepovima.

“Posljednjih 14 godina radnici su nosili teret duboke krize koja je uticala na svačije prihode i živote. Kako godine prolaze, kriza se stalno produbljuje, tereti ostaju, naša prava se smanjuju”, saopštio je krovni sindikat privatnog sektora u zemlji GSEE.

Godišnja potrošačka inflacija u Grčkoj porasla je na dvadesetpetogodišnji maksimum od 7,2 odsto u februaru zbog rastućih troškova energije, stanovanja i transporta.

Vlada je od septembra utrošila oko 3,7 milijardi evra da ublaži teret rastućih troškova energije i goriva za poljoprivrednike, domaćinstva i preduzeća.

Za radnike u štrajku mjere ne idu dovoljno daleko.

GSEE je u martu saopštio da je predložio povećanje mjesečne bruto minimalne zarade za 13 odsto na 751 evro zbog velike inflacije.

Konzervativna Vlada je u januaru podigla minimalnu zaradu za dva odsto na 663 evra, a premijer Kirjakos Micotakis obećao je drugo, veće povećanje od 1. maja.

Check Also

Odloženo suđenje Miomiru Mugoši u slučaju “Carine”

Suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice i nekadašnjem funkcioneru DPS-a Miomiru Mugoši slučaju “Carine” koje je jutros …

Leave a Reply

Your email address will not be published.