Američke banke ne puštaju ruske naloge za uplate

Dodajte komentar

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da će zaustaviti sposobnost Rusije da otplaćuje dugove u dolarima preko američkih banaka, što bi trebalo da gurne Moskvu korak bliže neispunjavanju obaveza prema međunarodnim investitorima.

Ovaj potez američkih vlasti sračunat je kako bi se prekinuo period od šest nedjelja u kome je Moskva nastavila da plaća svoje dolarske obveznice uprkos sankcijama, nasuprot očekivanjima mnogih investitora da će zapadne sankcije i ruska valutna kontrola dovesti zemlju u državni bankrot, prenosi Financial Times.

„Ministarstvo finansija SAD neće da dozvoli isplatu duga u dolarima sa računa ruske vlade u američkim finansijskim institucijama. Rusija mora da bira između iscrpljivanja preostalih vrijednih dolarskih rezervi i novih prihoda ili neplaćanja“, saopštilo je Ministarstvo.

Iako je Ministarstvo finansija očigledno ostavilo otvorena vrata za nastavak plaćanja dolarima koji nisu zamrznuti sankcijama, investitori smatraju da će to biti „tehnički teško izvodljivo“. Američka banka JP Morgan, koja je obradila pet isplata kamate na ruske devizne obveznice u posljednjih šest nedjelja, odbila je da obradi dva naloga koja su dospjela u ponedeljak, nakon što je zatražila smjernice od američkih vlasti.

Moskva treba da izvrši isplatu kamata u iznosu 84 miliona dolara i otplatu obveznice koja dospijeva u iznosu 552 miliona dolara. Prema saopštenju Ministarstva finansija SAD, ovo bi trebalo dodatno da iscrpi resurse које Rusija koristi u ratu protiv Ukrajine.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *