FED ponovo diže kamate, čeka se potez Evropske centralne banke

Federalne rezerve koje su u martu podigle svoju ključnu kamatnu stopu prvi put u više od tri godine (za 0,25 odsto), u maju na zasijedanju će dodatno podići i to vjerovatno za 50 baznih bodova.

Američka centralna banka (Fed) podigla je svoju referentnu kamatnu stopu u martu da se suoči sa inflacijom, najvećom u posljednjih 40 godina i sa izgledima da se pogorša zbog ruske invazije u Ukrajini.

Posle dvodnevnog sastanka u martu odbor za monetarnu politiku Feda je ukazao je na rizike koje predstavlja ruska vojna invazija Ukrajine i sankcije.

“Kraktoročno, invazija i povezani događaji mogu da izazovu dodatni pritisak na povećanje inflacije i da utiču negativno na ekonomsku aktivnost”, naveli su i se u saopštenju.

Fed je u martu 2020. takoreći spustio na nulu svoju kamatnu stopu da podrži privredu koja se tada suočavala sa širenjem kovida-19.Međutim, posljednjih godinu dana američka privreda pogođena je talasom porasta cijena.

Predsjednik Feda Džerom Pauel rekao je da će institucija učiniti sve što može da obuzda inflaciju a da istovremeno ne blokira ekonomski razvoj.

Sa novim povećanjem kamate u maju, treba vidjeti šta će uraditi Evropska centralna banka a od čijih kamata zavise i naše.

(Blic)

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.