Rovčanin: Da nemamo Termoelektranu danas bi računi za struju bili tri puta veći

Dodajte komentar

Hipotetički, u slučaju da Elektroprivreda ne raspolaže električnom energijom iz Termoelektrane Pljevlja bili bismo prinuđeni da, radi potrošača, kupimo značajne količine električne energije, kaže za portal ADRIA izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

“Budući da je tržišna cijena ove godine višestruko veća od proizvodne iz Termoelektrane, stavka za električnu energiju na računima potrošača morala bi biti uvećana za četiri puta, što bi, u krajnjem, dovelo do toga da se ukupan iznos računa uveća za nešto više od tri puta. Valja pomenuti i dodatne rizike u vezi sa preduslovima za kupovinu velikih količina električne energije, a tiču se obezbjeđivanja prekograničnih kapaciteta, bankarskih garancija itd. Realno, ovo je samo jedan u nizu odgovora na pitanje zbog čega gašenje TEP-a ni prošle godine ni sada ne predstavlja opciju koja se u našoj kompaniji uopšte razmatra” ističe Rovčanin.

Prema riječima Rovčanina značaj Termoelektrane Pljevlja vidljiv je čak i mimo energetske krize, pri prvom pogledu na strukturu proizvodnje EPCG.

“Naime, na godišnjem nivou, 40-50 odsto električne energije koja se proizvede u EPCG dolazi upravo iz TEP-a i riječ je o stabilnom izvoru. Pri porastu cijena energenata a to je nešto čemu svjedočimo u posljednjih devet-deset mjeseci, značaj ovakvih postrojenja dodatno raste, pokazujući koliko su bili nerazumni nedavni predlozi o gašenju proizvodnje u našem najznačajnijem postrojenju prije nego što bi se izgradili adekvatni zamjenski kapaciteti i zadovoljile potrebe grada u kom TEP posluje”, napominje Rovčanin.

On navodi da Crna Gora raspolaže dovoljnom količinom električne energije iako nije bilo padavina i akumulacija nije na zavidnom nivou, te dodaje da građani mogu biti mirni što se tiče poskupljenja struje.

“Crna Gora, kako se to vidi iz Energetskog bilansa, na godišnjem nivou raspolaže sa dovoljnim količinama električne energije. Naravno, ova ocjena važi ukoliko je, u hidrološkom pogledu, radna godina na nivou prosjeka, tj. ako je proizvodnja iz hidroelektrana na planiranom nivou. Svjedoci smo činjenice da su neke godine hidrološki izdašnije, a neke osjetno slabije. U EPCG se, za sada, ne razmišlja o poskupljenjima, naročito ne prema potrošačima iz kategorije domaćinstava”, objasnio je Rovčanin.

Podsjeća i na činjenicu da se na tržištu cijena električne energije trenutno kreće oko 250-300 €/MWh, dok crnogorski potrošači za električnu energiju plaćaju u prosjeku 43 €/MWh.

“Padavine su, od početka godine, na nivou od 54 odsto prosjeka (sa tendencijom da se taj postotak spusti na 40 odsto za prvi kvartal), što znači da je proizvodnja iz hidroelektrana na oko 78 odsto u odnosu na planiranu. Akumulacije nijesu na zavidnom nivou, jer je, zbog opisanih hidroloških okolnosti, izostalo punjenje, koje je planirano tokom prethodnog perioda. Imajući sve ovo u vidu, zadovoljni smo ostvarenom proizvodnjom, ali je ovo daleko od očekivanog. Kako sada prognoze pokazuju, i u martu će izostati padavine, pa će proizvodnja iz hidroelektrana produžiti negativan trend. Dozu optimizma nam daju sniježni prekrivači na planinama, koji bi trebalo da obezbijede dotoke na rijekama za drugi kvartal”, saopštio je on.

Kada je u pitanju Termoelektrana, on ocjenjuje da je ona u dobrom radnom stanju, tako da njena proizvodnja, koja je nešto iznad planirane, u značajnom procentu obezbjeđuje dnevne potrebe.

“Ovim putem apelujemo na potrošače da vode računa o potrošnji električne energije i da budu ekonomični ” napominje Rovčanin.

Redovne platiše će i dalje imati privilegije pri plaćanju računa, a građani Pljevalja i dodatni popust ističe Rovčanin.

“Odbor direktora EPCG odlučio je, na posljednjoj sjednici u 2021, da se tokom prvih šest mjeseci 2022. godine, nastavi sa popustom od 12,5 odsto na ukupan račun za utrošenu električnu energiju za domaćinstva koja redovno plaćaju račune, pri čemu je ukupan trošak za te namjene od oko 4,5 miliona eura uu cjelosti preuzela EPCG. Odbor je, uzevši u obzir ogroman doprinos Pljevalja u obezbjeđivanju energetske stabilnosti sistema, u uslovima energetske i COVID krize, a u cilju smanjenja nivoa aero zagadjenja u tom gradu, građanima Pljevalja, odnosno kupcima iz kategorije „domaćinstva“, odobrio i dodatnih 10 odsto popusta na aktivnu energiju do kraja grejne sezone, odnosno do kraja prvog kvartala 2022. godine. Navedene akcije, odnosno popusti za kupce, svakako opterećuju poslovanje naše kompanije, tako što generišu prihode niže od projektovanih, ali smo, polazeći od opredjeljenja da poslujemo društveno odgovorno, smatrali da treba da pružimo pomoć građanima, tim prije što EPCG, kao kompanija koja se nalazi u vlasništvu države, svoje poslovne aktivnosti obavlja upravo u granicama Crne Gore i, s tim u vezi, ne treba da bude ravnodušna prema problemima s kojima se građani suočavaju”, smatra Rovčanin.

Prema riječima Rovčanina projekat solar 3000+ i 500 + je budućnost energetskog sektora i tu se neće stati. Razmišlja se i o 5000+ projektu.

“Veoma smo zadovoljni dinamikom projekta jer smo, uporedo sa stvaranjem finansijskih uslova za izvođenje projekta – što je krunisano nedavnim potpisivanjem ugovora sa IRF-om – primili čak 14.500 prijava, što nas ohrabruje da i nakon završetka projekta 3000+ nastavimo ovim putem i pokrenemo priču 5000+. Očekujem da svi projektni radovi – uključujući ono što vlasnike individualnih objekata razumljivo najviše zanima, a to je ugradnja samih panela, teku predviđenom dinamikom, čime bi se, uporedo sa ostvarivanjem konkretnih planova, načinio ogroman korak na planu razvijanja energetske tranzicije i svijesti o njoj”, zaključuje Rovčanin.

Izvor: adria.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *