Rat u Ukrajini zabrinuo i osiguravače

Dodajte komentar

Pandemija covida 19 teško je pogodila osiguravajuću grupu Lloyd’s u 2020. godini, ali tržište se prošle godine oporavilo nakon što je podiglo premije i isključilo virus iz polisa. Prošlu godinu zaključili su s dobiti prije poreza od 2,3 milijarde funti (3,04 milijarde dolara), nakon gubitka od 900 miliona funti u 2020.

Ova godina očigledno nije dobro počela. Londonska kompanija objavila je da će u ovoj godini biti suočena sa velikim zahtevima za nadoknadom štete, povezane sa ratom u Ukrajini.

Londonsko tržište komercijalnog osiguranja traži od svojih članica pojedinosti o izloženosti sukobu, rekao je za Reuters predsjednik Lloyd’s-a Brus Karnegi-Braun, dodajući da je još prerano za procjene o visini gubitka.

Lloyd’s okuplja oko 100 članica koje „pokrivaju“ složene rizike, vezane za, na primjer, avione, brodove i naftne platforme.

Smatra se da bi rat i sankcije Rusiji mogli da izazovu posebno velike gubitke među osiguravačima u avio saobraćaju.

Analitičari kažu da bi pravni sporovi avio prevoznika, firmi za lizing i osiguravača mogli trajati i 10 godina.

„Što se naše direktne izloženosti tiče, ona je prilično niska. Daleko su veći problem sekundarne posljedice, a među njima će sigurno biti avio saobraćaj“, rekao je Karnegi-Braun, dodavši da će u tom segmentu konačne posljedice biti značajne.

Neke polise osiguranja aktiviraju se ratom, a neke rat ne pokrivaju, pa je izloženost teško izračunati, dodao je. Osiguranici su obavestili osiguravače o vjerojatnim zahtevima za isplatom, ali ih još nisu podneli, napomenuo je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *