Knjige koje kriju tajnu poslovnog uspjeha

Dodajte komentar

Knjiga „To nikad neće upaliti” – Mark Randolf, prvi CEO i osnivač kompanije „Netfliks”

„Netfliks” trenutno ima preko 215 miliona korisnika i 9500 zaposlenih, pa nam njegov uspjeh izgleda vrlo očekivano i čak neizbježno. Međutim, ova kompanija od prvog dana osnivanja imala je svega dva osnivača, mali tim i nevolje na svakom ćošku. Pred vama je jedna od najinspirativnijih priča, priča o usponu kompanije „Netfliks”, koja je zamalo postala kompanija za personalizovane šampone i daske za surfovanje.

Nakon uspješne karijere u različitim kompanijama, Mark Randolf je znao da želi da postane preduzetnik. Znao je da njegova sveska sa 950 propalih ideja čeka jednu pravu – ideju koja će da promijeni svijet. Rid Hejstings, saputnik sa kojim je dijelio auto na putu ka poslu, na većinu ideja hladno je izgovarao „To nikad neće uspjeti”, sve do jedne… Sve ostalo je istorija – istorija koja će vas navesti da u svojim idejama istrajete, naučite da prepoznate one za koje se vrijedi boriti, lekcije liderstva od jednog od najuspješnijih osnivača, kao i savete kako izgraditi zdravu, stabilnu kulturu kompanije – bilo da broji tri zaposlena ili 30.000 njih.

„Izuzetno zanimljivo i zabavno!”, ocijenio je Rid Hejstings, CEO kompanije „Netfliks”.

Knjiga „Dvanaest i po” – Geri Vajnerčuk

U svojoj šestoj poslovnoj knjizi, autor bestselera, preduzetnik i investitor Geri Vajnerčuk istražuje dvanaest osnovnih emocionalnih vještina koje su sastavni dio njegovog životnog i poslovnog uspjeha i pruža današnjim (i sjutrašnjim) liderima ključne alate za sticanje i razvoj ovih osobina.

Decenijama su se lideri oslanjali na „teške vještine” za donošenje pametnih odluka, odbacujući važnost emocionalne inteligencije. „Meke vještine”, poput samosvijesti i radoznalosti, ne mogu se mjeriti; ne mogu se mjeriti u tabeli i ne uče se u B-školama, niti naglašavaju u institucijama. Naučeni smo da je emocionalnu inteligenciju poželjno imati u poslu, ali to nije uslov. Ali „meke vještine”, zapravo, mogu ubrzati poslovni uspjeh – tvrdi Geri Vajnerčuk. Za analitičke umove izazov je razumeti kako da postanu „bolji” u samosvijesti, radoznalosti ili empatiji, ili čak zašto je važno pokušati.

U ovoj mudroj i praktičnoj knjizi Geri istražuje 12 ljudskih „sastojaka” koji su doveli do njegovog uspjeha i lične sreće i pruža vježbe koje će vam pomoći da sami razvijete ove osobine. Takođe, sa čitaocima dijeli šta čini tu „polovinu” – taj emocionalni sastojak liderstva, u kojem je najslabiji i u koji ulaže najveći napor da se poboljša.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *