Mijat Jocović novi dekan Ekonomskog fakultet

Dodajte komentar

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore imenovao je danas prof. dr Mijata Jocovića za dekana Ekonomskog fakulteta UCG,  dok su reizabrani za dekane u drugom mandatu, prof. dr Aneta Spaić na Pravnom fakultetu i prof. dr Marina Rakočević, na Građevinskom fakultetu UCG. Dekani su imenovani na predlog vijeća fakulteta i uz pozitivno mišljenje rektora UCG prof. dr Vladimira Božovića, na sjednici kojom je predsjedavala prof. dr Rajka Glušica.

Aktuelnom dekanu prof. dr Nikoli Miloviću ističe mandat 28. maja 2022. godine, nakon čega će profesor Jocović stupiti na dužnost. Na Ekonomskom fakultetu, profesor Jocović je prodekan za naučnoistraživački rad i odnos sa biznis zajednicom. Predaje na predmetima Poslovno pravo, Pravo za ekonomiste, Korporativno upravljanje i Međunarodno poslovno pravo. Objavio je tri monografije, više stručnih studija i preko 50 naučnih i stručnih radova. Angažovan je kao konsultant u brojnim projektima koji se tiču poslovnog prava, unapređenja poslovnog ambijenta, razvoja korporativnog upravljanja i usaglašavanja pravnog sistema Crne Gore sa pravom Evropske unije. Svoja stručna znanja unapređivao je i kroz učešće u izradi zakonskih propisa i kao član upravnih i nadzornih organa u respektabilnim kompanijama u Crnoj Gori. Predstavnik je Ekonomskog fakulteta u Radnoj grupi za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 6 – Privredno pravo.

Na sjednici je danas usvojen i izvještaj Vijeća  Filološkog fakulteta o neutvrđivanju predloga za izbor dekana, te je ponovo pokrenut postupak za izbor dekana. Takođe, poništen je i Konkurs za izbor dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje jer nije realizovana procedura izbora, odnosno nije formirana Izborna komisija.

Fakultet dramskih umjetnosti dobio je saglasnost UO UCG za izradu Konzervatorskog projekta bivšeg Turskog poslanstva koje koristi FDU. Ovaj prostor će se rekonstruisati i sanirati uz podršku Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj – TIKA

Usvojen je i Pravilnik o dodacima za aktivnosti u funkciji realizacije nastave na Univerzitetu Crne Gore u pogledu visine dodatka na zaradu koji se isplaćuje mentorima i članovima komisije na master i doktorskim studijama. Time se nastoji dati podstrek predavačima da intenzivnije sarađuju sa studentima, a u krajnjem, očekluje se da će Pravilnik imati pozitivan uticaj i na sami kvalitet magistarskih i doktorskih radova.

Takođe, postupajući u skladu sa Aktom Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta donijeta je nova Odluka o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću ,,Unispectrum”– Podgorica, koja će se u skladu sa važećom regulativom dostaviti na saglasnost Vladi Crne Gore. Osnovna djelatnost ovog društva je obavljanje inovacione djelatnosti i pružanje infrastrukturne podrške za razvoj inovacija i komercijalizaciju rezultata istraživanja i umjetničkog rada, a posebno Istraživanja i razvoj u društvenim i humanističkim naukama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *