Tesla predaje kupcima prva vozila proizvedena u Njemačkoj

Dodajte komentar

Kompanija “Tesla” će danas isporučiti kupcima prve automobile Model Y proizvedene u gigafabrici u Gruenhajdu, vrijednoj pet milijardi eura, koja predstavlja prvi “Teslin” evropski proizvodni centar i najveće ulaganje u jednu njemačku fabriku automobila u novijoj istoriji.

Svečanosti će prisustvovati njemački kancelar Olaf Šolc zajedno sa izvršnim direktorom “Tesle” Ilonom Maskom, koji se nadao da će se ovaj trenutak desiti prije osam mjeseci, ali lokalne vlasti kažu da je došao relativno brzo za projekat takve veličine, prenosi Rojters.

S planom zapošljavanja 12.000 radnika, njemačka gigafabrika i fabrika baterija će postati najveći poslodavac u pokrajini Brandenburg, gdje se nalazi i njemačko sjedište kompanije.

U punom kapacitetu, fabrika će proizvoditi 500.000 automobila godišnje, znatno više od glavnog rivala Folksvagena koji je prošle godine prodao širom svijeta 450.000 električnih vozila na baterije. Pored toga, drugi “Teslin” pogon u Njemačkoj će proizvoditi 50 gigavat-sati (GWh) baterija za automobile, više nego sve druge fabrike u toj zemlji.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *