Albanija zbog suše i skoka cijena gasi gradsku rasvjetu

Albanija je naložila svim gradovima da, bude li potrebno, ugase svjetla u javnim ustanovama i da isključe uličnu rasvjetu zbog energetske krize koju su izazvali suša i nagli rast cijena struje.

Zbog nestašice vode, državna elektroenergetska kompanija KESH zaustavila je u nedjelju 11 od 13 turbina u hidroelektranama i prisiljena je većinu potražnje za strujom podmirivati uvozom, prenosi Hina.

Hidroelektrane se mjesecima muče s oskudnim padavinama, a teška situacija prerasla je prošle godine u krizu kada su cijene struje upetostručene, ne samo u Albaiji, već i u drugim evropskim zemljama.

Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je situaciju, pa je Vlada u Tirani objavila da bi cijene mogle porasti i do 1.000 eura po megavat-satu.

“U sljedeće dvije sedmice neće biti kiše i stvari se samo pogoršavaju, zato se moramo oslanjati na uvoz”, rekla je ministarka energetike Belinda Balluku.

Ona je kazala da će od sada uvoz biti veći od domaće proizvodnje, te da u ovom trenutku imaju samo dva generatora u pogonu na kaskadi rijeke Drine.

KESH je objavio da su rezerve vode u njegova tri bazena na Drini dovoljne za samo 315 gigavat-sati, u odnosu na 1.230 gigavat-sati u isto vrijeme prošle godine.

U sličnoj su situaciji i manje hidroelektrane u privatnom vlasništvu, koje čine gotovo 40 posto proizvodnje.

Vlada Albanije je odbila da povisi cijene struje za domaćinstva i pokriva troškove uvoza iz državnog budžeta, piše Al Jazeera.

Vlada očekuje da će ove godine u pokrivanje uvoza morati uložiti gotovo 550 miliona eura, iako neki stručnjaci smatraju da bi cifra mogla popeti i do milijardu eura.

Albanija pokušava diverzifikovati proizvodnju struje izdavanjem dozvola vjetroelektranama i fotonaponskim sistemima kako bi riješila problem potpune zavisnosti o struji iz hidroelektrana.

Pobjeda

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.