Dozvoljeni minus ili gotovinski kredit: šta odabrati kad su vam potrebna dodatna novčana sredstva?

Dodajte komentar

Znate onu izreku „Od viška glava ne boli“? Kada je novac u pitanju, rekli biste da je apsolutno tačna, zar ne? Vjerovatno ne biste bili u manjini, jer kako bi uopšte dodatna novčana sredstva mogla da škode?

Sjetićete se vjerovatno i pjesme koja je jedno vrijeme bila ultrapopularna, koja kaže: „A trošim više nego što zaradim“. Nakon ovog ključnog momenta numere, dobijamo uvid u dogovor prijatelja: pozajmićemo novac, a onda nam je samo nebo granica. Ipak, da li je baš uvijek sve tako sjajno, bajno i rasterećeno, naročito kada pozajmljena sredstva treba vratiti?

Hajde da vidimo kako može biti i kako da vas od viška glava zaista ne zaboli. 🙂

Šta treba da znate o dozvoljenom minusu po računu?

Ako želite da budete sigurni da ćete, u slučaju da se pojave iznenadni troškovi, imati na raspolaganju sredstva koja su vam odmah dostupna, dozvoljeni minus po računu (dozvoljeno prekoračenje) je dobra opcija za vas.

Procedura za njegovo dobijanje je vrlo jednostavna. Ne treba vam brdo dokumentacije, a ni mnogo vremena da je ispunite i predate. Biće dovoljan samo račun otvoren u Erste banci, preko kojeg ostvarujete redovna mjesečna primanja i možete računati na rezervu u visini do 300% vaših primanja. Takođe, bićete oslobođeni plaćanja naknade za odobravanje minusa po računu.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Sredstva će biti vezana za vaš račun, a vi ih možete, ali i ne morate koristiti. Kamata će biti obračunata samo na onaj dio dozvoljenog minusa koji ste iskoristili. [/box]

Nakon toga, sredstva će biti vezana za vaš račun, a vi ih možete, ali i ne morate koristiti. Naravno, kamata će biti obračunata samo na onaj dio dozvoljenog minusa koji ste iskoristili. Ono na šta treba obratiti pažnju je rok otplate, koji može biti do 12 mjeseci. Po isteku roka, dozvoljeni minus se neće automatski produžiti ⎼ tada je potrebno da izmirite obaveze po računu kako bi vam dozvoljeni minus ponovo bio odobren.

Dozvoljeni minus posmatrajte kao kratkoročnu pozajmicu

Zamislite da je 20. u mjesecu i da prije nego što „legne“ plata morate da platite stanarinu. Dobar dio budžeta ste već potrošili na planirane i neplanirane izdatke. Umjesto da se obratite roditeljima i prijateljima sa molbom da vam (još ovog puta) pozajme novac, ako imate odobren dozvoljeni minus po računu, pozajmićete ga od sebe.

Da ste novac pozajmili od bliskih ljudi, vjerovatno biste im ga vratili čim primite platu. Upravo to uradite i sa sredstvima koja ste povukli iz dozvoljenog minusa. Samo razmislite – ne želite da iz mjeseca u mjesec idete iz minusa u minus i da vam računanje kamate postane zanimacija broj jedan u životu.

Dozvoljeni minus je najpoželjnije koristiti u situacijama prijeke potrebe, povremeno i u kraćim vremenskim intervalima, a sredstva vratiti već od naredne plate ili penzije.

Zaključićete da je dozvoljeni minus najpoželjnije koristiti u situacijama prijeke potrebe, povremeno, odnosno u kraćim vremenskim intervalima – i bićete u pravu. Jasno vam je da ćete napraviti pravi izbor ako sredstva vratite već od naredne plate ili penzije. Ali šta kada to sve nije moguće? Tada savjetujemo da razmislite o gotovinskom kreditu. Evo i zašto.

Kada je gotovinski kredit bolji izbor?

Nasuprot dozvoljenom minusu po računu, za koji se savjetuje da ga koristite povremeno, tu je gotovinski kredit. Ovo je vrsta nenamjenskog kredita, što znači da sredstva možete koristiti onako kako vi želite: za kupovinu automobila, uređenje doma, nabavku nove tehnike i opreme ili bilo šta drugo. Ovdje nebo zaista jeste granica. 🙂

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Gotovinski kredit je vrsta nenamjenskog kredita i pogodan je sa sve situacije kada dodatna novčana sredstva želite koristiti u kontinuitetu i na duži vremenski period.[/box]

Imajući to u vidu, gotovinski kredit je pogodan za sve one situacije kada dodatna novčana sredstva želite koristiti u kontinuitetu i na duži vremenski period. U tome leži osnovna razlika između ove dvije vrste dodatnih sredstava. Jedno im je ipak zajedničko – bilo da vam je potreban dozvoljeni minus ili gotovinski kredit, postupak odobravanja biće brz i jednostavan.

Dobra vijest je i ta da u Erste banci imate ogroman izbor kada su gotovinski krediti u pitanju: sa hipotekom ili bez nje, sa kraćim ili dužim rokom otplate, posebne ponude za penzionere, kao i gotovinski kredit bez hipoteke i bez žiranata za iznose do 25.000 €.

Šta god da vam djeluje primamljivo, uvijek je poželjno da se ne zalijećete, već da se raspitate više. Znate da to možete učiniti tako što ćete kontaktirati sa nama ili nas posjetiti u vama najbližoj filijali. Naši finansijski savjetnici tu su da vam pruže sve neophodne informacije i daju korisne savjete, koji će vam pomoći da donesete pravu odluku.

Ko zna, godina se okrene začas, a možda ćete već narednu dočekati sa štrikom pored odluke „Ove godine ću bolje voditi lične finansije“, koju ste donijeli prije samo nekoliko mjeseci. Želje se ostvaruju, a mi navijamo da ovo bude samo jedna od onih koje ćete uspješno realizovati.

Izvor: Erste banka 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *