Cijena struje narednih mjeseci neće biti ispod 150 eura po MWh

Dodajte komentar

Cijena električne energije na području jugoistoka Evrope narednih mjeseci neće pasti ispod 150 EUR po megavat satu (MWh), saopšteno je na Samitu energetske budućnosti koji je u petak završen u Trebinju.

Direktor Uprave za tržište električne energije Srbije Marko Janković, ocijenio je da se cijene električne energije neće vratiti na stanje iz aprila prošle godine, prenosi SEEbiz.

“Nova realnost, kao i ulazni podaci na osnovu kojih se formiraju cijene električne energije, ne daju optimizam da će cijene biti ispod 150 eura po MWh”, rekao je Janković.

On je objasnio da bi tek krajem ove godine ili početkom naredne godine moglo doći do stabilizacije cijene električne energije ispod 100 eura po MWh.

Sa Samita energetske budućnosti istaknuta je važnost daljeg ulaganja u obnovljive izvore energije na području jugoistoka Evrope, najprije koristeći snage vjetra i sunca.

Učesnici skupa su ocijenili kako bi Bosna i Hercegovina (BiH) mogla obuzdati rast cijena električne energije uspostavljanjem berze električne enegrije, koju još nema.

Na samitu u Trebinju učestvovali su predstavnici više elektroprivrednih kompanija iz zemalja ovog dijela Evrope.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *