Beč izdvaja 124 miliona eura za pomoć građanima

Dodajte komentar
Beč

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig predstavio je paket mjera pomoći građanima vrijedan 124,3 miliona eura, koji se dijeli usljed porasta izdataka bečkih domaćinstava na energente u Austriji.

“Za prosječno bečko domaćinstvo poskupljenje energije bi moglo da iznosi oko 500 eura godišnje. Cijene struje i gasa su dostigle astronomske visine. Austrijski indeks cijene gasa se povećao više od pet puta u prethodnoj godini, a dalji razvoj situacije je nepredvidiv usljed rata u Ukrajini. Sa ovim paketom mjera reagujemo brzo, socijalno i tačno gdje treba”, izjavio je Ludvig.

Paket mjera se sastoji od paušala za troškove energije u visini od 50 miliona eura namijenjenog socijalno ugroženim i građanima sa niskim prihodima, energetske podrške u iznosu od 26 miliona eura i subvencije za izgradnju održivih oblika energije u novim zgradama, kao i renoviranja zgrada u vrijednosti od 48,3 miliona eura.

Paušal za troškove energije će obezbijediti jednokratnu isplatu od 200 eura za 262.000 građana, a pomoć će biti isplaćena u drugom kvartalu 2022. godine bez podnošenja prijave.

Energetska podrška će se odnositi na građane koji su posebno pogođeni energetskim siromaštvom ili kasne sa izmirivanjem svojih dugovanja, ova podrška će se proširiti i na srednji sloj stanovništva koji je sve više pogođen poskupljenjima, a prema aktuelnim podacima u pitanju je oko 200.000 domaćinstava.

Treća stavka u paketu mjera obuhvata sanaciju starih zgrada, izgradnju energetski efikasnih zgrada i ekološki održivih postrojenja kao što su fotonaponski sistemi i zelene elektrane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *