Stabilizuje se vrijednost rublje

Dodajte komentar

Ruska rublja se nakon oštrog pada koji je bilježila prethodnih nekoliko dana konačno stabilizovala, ali nije zabilježila značajniji rast.

Kako je počela da se nazire mogućnost da će se sukob između Rusije i Ukrajine okončati, dolarom se u utorak trgovalo po ceni za tri odsto nižoj u odnosu na rublju, pa se američka valuta mogla kupiti za 110,9 rubalja.

Vrijednost rublje je od početka rata pretrpjela strmoglave padove, uzrokovanih odustajanjem investitora od imovine u Rusiji. Ovo je dovelo do toga da ruska valuta izgubi polovinu svoje vrijednosti u odnosu na dolar, piše Financial Times.

Američka valuta je 1. marta vredela 105 rubalja, da bi samo nedjelju dana kasnije dostigla vrijednost od 136 rubalja, te je njena vrijednost porasla 30 odsto zahvaljujući bojazni investitora zbog rata.

Od tada je optimizam vezan za prekid sukoba stopirao pad vrijednosti rublje, dozvolivši joj da se stabilizuje.

Ipak, 117 miliona dolara za evropske obveznice koji dolaze na naplatu u sredu mogli bi biti problem za Rusiju. Iz vlade istočnoevropske zemlje poručili su da će, ukoliko međunarodne vlasti ne oslobode ruske devizne rezerve, ove obaveze biti izmirene u rubljama.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *