US Tax Form 1040

Zemlje koje su poreski najkonkurentnije za poslovanje

Već decenijama države sa fleksibilnijim poreskim sistemima odnosno nižim poreskim opterećenjem privlače više stranih investicija od onih koje oporezuju brojne poslovne aktivnosti.

Sajt „Vižual kapitalist“ napravio je listu zemalja sa najkonkurentnijim poreskim sistemima.

Glavni kriterijumi pri sastavljanju liste bili su niski porezi za poslovanje ali i nepostojanje ekonomskih distorzija kakve bi bile na primjer favorizovanje potrošnje umjesto štednje. Drugim riječima, ovaj sajt je među članicama OECSD-a birao zemlje u kojima je najisplativije poslovati, bar kada se ima u vidu poreska politika.

Na vrhu liste nalazi se Estonija koja ima korporativni porez od 20 odsto ali se on odnosi samo na profit koji se distribuira akcionarima i na taksu na zemljište. Slijede je Letonija i Novi Zeland, a tek na četvrtom mjestu je Švajcarska, jedna od najpoznatijih svjetskih poreskih oaza.

Iza njih nalaze se Luksemburg, Litvanija, Češka Republika, Švedska, Australija i Norveška, piše portal Biznis i finansije.

Sjedinjene Američke Države pale su na sredinu ove liste jer poreski ne opterećuju investiranje u proizvodnu opremu ali oporezuju druge aspekte poslovanja.

Najmanju poresku konkurentnost ima Italija, koja oporezuje mnogo toga, ali kuriozitet je porez na imovinu preduzeća koja se nalazi u inostranstvu . Procijenjeno je da je prosječnoj kompaniji u ovoj zemlji potrebno 169 sati samo da bi obračunao i isplatio porez na dohodak.

Check Also

Senteno: Podizanje kamatnih stopa nije ugrozilo ekonomski rast evrozone

Prema riječima člana Upravnog savjeta Evropske centralne banke i bivšeg portugalskog ministra finansija Marija Sentena …

Leave a Reply

Your email address will not be published.