Inspiracija nas čeka uz optimalno osvjetljenje – kako napraviti savršenu fotografiju čak i noću?

Dodajte komentar

Da li želite da uhvatite čaroliju svijetla grada ili noćnog neba punog zvjezda, nezaboravne trenutke sa ludih noćnih žurki i svaki osmijeh i pokret vašeg društva? Ali, da budemo iskreni, koliko god se trudili da očuvamo ljepotu punog mjeseca na fotografiji, ona će i dalje izgledati kao mala, mutna tačka na slici. Slike su nekako uvijek tamne i mutne noću. Ne očajavajte, kao i uvijek, Samsung misli na vas, zbog čega je i uveo novu funkciju Nightography.

Nevjerovatno elegantni, sofisticirani i lagani Samsung telefoni iz najnovije S22 serije kriju profesionalnu kameru koja savršeno bilježi sve nezaboravne trenutke, kako danju tako i noću. Funkcija Nightography ima veći senzor, što znači da je izuzetno napredna verzija onoga što rade noćni režimi običnih kamera na pametnim telefonima.

Ovi telefonu Samsung S22, S22+ i S22 Ultra takođe koriste tehnologiju Adaptive Pixel za poboljšanje slika visokog megapiksela tetra-povezavanjem, kombinujući četiri piksela u jedan, za oštrije slike u situacijama slabog osvjetljenja. Napredni senzor piksela povećava piksele kako bi uhvatio svjetlost, dok Super Clear Glass smanjuje odsjaj sočiva – čineći noćne fotografije i video zapise jasnim kao dan!

Uzmite svoj Samsung Galaxy iz S22 serije i počnite planirati savršeno noćno fotografisanje.

Istražite lokaciju na kojoj planirate da fotografišete

Budući da ćete raditi u mraku, provjerite svoju lokaciju kako biste planirali kadrove prije snimanja fotografija. Zabilježite sve moguće izazove ili prepreke. Da li je lokacija osvijetljena vještačkim svjetlom? Da li svjetla mijenjaju boje? Koji ugao izgleda najbolje? Kako najbolje iskoristiti svjetlo koje imate? Adaptivni senzor visoke rezolucije piksela pomjera piksele kako bi se uskladili sa osvetljenošću, inteligentno se prebacuje na režim visoke rezolucije. Može da koristi više režima istovremeno i brzo kombinuje okvire za besprijekorno svjetle, oštre slike. Ne zaboravite da podesite Detail Enhancer prije snimanja slike. Inteligentno poboljšava snimke, prilagođavajući sjenke i svjetla.

Pripremite se da budete napolju duže vrijeme

Kada fotografišete noću, budite spremni da boravite vani duže vrijeme. Za snimanje sjajnih noćnih snimaka potrebno je vrijeme, od snimanja savršenog kadra do prilagođavanja opcija fotoaparata za pravo vrijeme ekspozicije. Imajte na umu da može biti teško promijeniti opcije kamere kada su vam ruke hladne, pa bi možda bilo dobro ponijeti rukavice koje su prilagođene za rad na ekranu osjetljivom na dodir.

Zaboravi blic

Maksimalno uhvatite ambijentalno urbano svjetlo. Da budemo iskreni, fotografisanje sa blicom (osim u studiju) nikada ne ispadne onako kako planirate. Na sreću sa S22 serijom nećete imati ovaj problem. Pored same kamere, Samsung Galaxy S22, S22+ i S22 Ultra koriste i Night Solution, koje se automatski uključuje kada telefon otkrije da snimate u uslovima slabog osvjetljenja. Kada pritisnete dugme, snimite više fotografija istovremeno, a zatim kombinujte najbolje u finalnu sliku koju ćete kasnije pronaći u galeriji.

Koristite široki ugao

Pravilo za noćno fotografisanje je – što šire, to bolje. Na taj način puštate što više svjetla. Uz ultra široku kameru od 12MP, veliki široki senzor od 50MP i telefoto kameru od 10MP sa 3x optičkim zumom na S22 i S22+ telefonima nećete imati problema sa daljinom. Dok uz specijalni model Samsung S22 Ultra i njegove kamere od 12MP za ultraširoku, 108MP za širokougaonu, te 10x optički zum na prvoj telefoto kameri i 3x optički zum na drugoj telefoto kameri, učiniće da i mjesec bude blizu!

Neka opcija Super Steady bude vaš najbolji prijatelj

Šta kažete na noćni video? Zvuči dobro, ali koliko je to izvodljivo? Funkcija Samsung Galaxy S22 serije, Super Steady, ima optičku stabilizaciju slike, poznatu kao OIS, na primarnoj kameri. Super Steady System u suštini kombinuje OIS sa softverom za elektronsku stabilizaciju slike (ili EIS) za proizvodnju izuzetno stabilnih video zapisa. Ovo pomaže telefonu da snima gotovo savršeno stabilizovane video zapise bez treperenja. Napredni OIS sistem ne samo da pomaže pri video zapisima, već i održava telefon stabilnim kada snimate u uslovima slabog osvjetljenja. Ovo je važno jer se telefon uopšte ne bi trebao pomicati dok klikćete pri većoj brzini zatvarača, kako bi se izbjegle mutne slike.

Upoznajte se sa Expert RAW aplikacijom

Postoje dvije vrste ljudi koji slikaju svojim pametnim telefonom: prosječan korisnik koji samo usmjeri kameru i klikne, i profesionalni korisnik koji želi apsolutnu kontrolu nad fotografijom. Za profesionalce, S22, S22 + i S22 Ultra su omogućili Expert RAW aplikaciju sa odličnim opcijama za uređivanje fotografija. S obzirom da u nazivu postoji RAW, podrazumijeva se da možete odabrati visokokvalitetne 16-bitne RAW fotografije. Što se tiče kontrole koju dobijate u aplikaciji, ona ima ISO, brzinu zatvarača, histogram, tačke fokusa i još mnogo toga.

Portret noću? Zašto da ne!

Napravite vrhunske portrete pri slabom osvjetljenju, kao i autoportrete zahvaljujući revolucionarnoj zadnjoj kameri, te kameri za selfije. Svaka hvata više svjetla za nevjerovatne boje i detalje – tako da možete poboljšati portretni način rada uz novu funkciju AI Stereo Depth Map kako bi vaše fotografije izgledale bolje nego ikada s vidljivo jasnijim detaljima, zahvaljujući sofisticiranom algoritmu za vještačku inteligenciju. Ova funkcija je omogućena i na prednjoj kameri, tako da ste pokriveni i Instagram noćnim selfijima.

Novi pametni telefoni iz Samsung S22 serije biće dostupni u Crnoj Gori od aprila, a za više informacija posjetite: https://www.samsung.com/rs/smartphones/galaxy-s22/
https://www.samsung.com/rs/smartphones/galaxy-s22-ultra/

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *