Hrvatska vlada fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata i smanjila akcize

Dodajte komentar

Vlada Hrvatske odlučila je da fiksira maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanji akcize na dizelsko i benzinsko gorivo kako bi ublažila rast cijena, rekao je premijer Andrej Plenković.

“Cijena dizela biti 12.53 kune, cijena benzina 12.19 kuna po litri, a plavog dizela 8.04 kune, a bez vladine intervencije benzin bi stajao 13.28, dizel 13.71, a plavi dizel 8.81 kunu”, rekao je Plenković.

“Ako bi se išlo s produženjem fiksiranja maloprodajne cijene, mnogi distributeri na tržištu suočili bi se sa situacijom da posluju sa gubitkom, što bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih benzinskih stanica. Kako bismo izbjegli takvu situaciju (…) omogućićemo njihovo dalje poslovanje uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo na 0.75 kuna po litru i 0.50 kn po litru za plavi dizel”, pojasnio je Plenković.

Uz to, kako je dodao, izmjenama Uredbe o akcizama država će na rok od 90 dana smanjiti iznose akciza na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litru bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litru dizelskog goriva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *