Cijene goriva bi mogle rasti po 10 centi

Dodajte komentar

Nafta je na berzama dostigla rekordni nivo od 2008, a državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović kaže za TVCG da bi već narednog utorka gorivo moglo biti skuplje deset centi.

Cijena nafte trenutno je od 125 do 130 dolara po barelu i svakodnevno nastavlja da raste, kažu iz Ministarstva kapitalnih investicija. Naglašavaju da će se to neminovno odraziti na cijene goriva u našoj zemlji.

“Mišljenja sam da će cijene derivata na pumpama dvonedjeljno rasti po nekih desetak centi”, kazao je za TVCG državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović.

Trenutne cijene goriva u Crnoj Gori na istorijskom su maksimumu, a ukoliko se desi najavljeno poskupljenje, litar dizela mogao bi premašiti euro i po, dok bi cijene eurosupera bile i do euro i 70.

Zbog toga iz Ministarstva kapitalnih investicija poručuju da poslanici što prije treba da usvoje izmjene Zakona o akcizama, ali smatraju da i Vlada mora da reaguje.

“Toliko brzo sve to napreduje da je neka uredba Vlade ili neki “lex specialis”, koji bi Vlada donijela, mnogo važniji bio nego promjena Zakona o akcizama. Mislim da država može da ograniči cijenu naftnih derivata na pumpama na neku vrijednost, a onda prema tome da se postavlja i Vlada i Ministarstvo finansija”, kaže Perunović.

Ministarstvo finansija u petak je opet dostavilo Skupštini prijedlog izmjena Zakona o akcizama, a ministar Milojko Spajić pozvao je na njegovo usvajanje.

“Nadamo se da će parlamentarci iz trećeg puta shvatiti zašto je bitno da se izglasa Zakon o akcizama i time omogući smanjenje do 20% u ovakvim situacijama”, napisao je Spajić na Tviteru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *