Centralna banka nije zabranila otvaranje računa ruskim državljanima

Dodajte komentar

Povodom pitanja i informacija koje su predočene Centralnoj banci Crne Gore, obavještavamo javnost da Centralna banka nije zabranila otvaranje računa fizičkim i pravnim licima sa teritorije Ruske Federacije, jer za to nije nadležna.

Odluku o uvođenju svih vrsta restriktivnih mjera donosi Vlada Crne Gore na predlog Ministarstva vanjskih poslova.

“Naime, podsjećamo da je članom 7 Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama propisano da se rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojima su utvrđene restriktivne mjere objavljuju u originalu, odmah po usvajanju, na internet stranici organa državne uprave nadležnog za vanjske poslove (Ministarstvo vanjskih poslova) i te mjere primjenjuju se prema označenim licima sa liste Ujedinjenih nacija, bez odlaganja”, navode iz Centralne banke.

O restriktivnim mjerama, Ministarstvo vanjskih poslova odmah po usvajanju rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojima su te mjere utvrđene, a prije objavljivanja rezolucije na internet stranici, obavještava državne organe, organe državne uprave, organe lokalne samouprave i organe lokalne uprave, banke i druge finansijske organizacije, druga pravna i fizička lica koja vrše javna ovlašćenja ili javnu službu. Sva fizička i pravna lica obavezna su da se uzdržavaju od bilo kakvog poslovnog odnosa, pružanja usluga ili pomoći označenim licima, kao i sa njima, neposredno ili posredno, povezanim licima.

“Pored navedenih rezolucija, restriktivne mjere se uvode i na osnovu akata Evropske unije, odluke drugih međunarodnih organizacija čiji je Crna Gora član ili čijim se izjavama pridružuje u skladu sa vanjskopolitičkim prioritetima, kao i drugih osnova u skladu sa međunarodnim pravom. U vezi sa navedenim, Centralna banka djeluje u okvirima svojih ovlašćenja i nadležnosti, vršeći nadzor nad primjenom zakona i drugih propisa kojima se uređuje bankarsko poslovanje”, navode iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *