Žugić: Banke stabilne, dobro kapitalizovane i profitabilne

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sastao se sa ambasadorom Francuske u Crnoj Gori, Kristijanom Timonijeom i šeficom francuske Regionalne ekonomske misije, Florens Dobel. Na sastanku je istaknuta važnost usaglađavanja crnogorske regulative sa SEPA standardima.

On je, kako se navodi u saopštenju CBCG, upoznao sagovornike sa aktuelnom situacijom u bankarskom sektoru Crne Gore, ističući da su banke stabilne, dobro kapitalizovane i profitabilne.

– Budno pratimo aktuelna dešavanja, kako bismo bili pripremljeni na eventualne poremećaje na tržištu i očuvali stabilnost finansijskog sistema, što je naša osnovna nadležnost – kazao je Žugić.

Kada je riječ o prioritetima Centralne banke Crne Gore na planu snaženja internih kapaciteta, on je istakao da se „posebna pažnja posvećuje daljem jačanju kadrova u oblasti supervizije i sprečavanja pranja novca“.

Dobel je istakla da su upravo za Centralnu banku kao regulatora finansijskog tržišta ove oblasti najvažnije, kao i da je od velikog značaja usaglašavanje crnogorske regulative sa SEPA (Single Euro Payment Area) standardima, koji omogućavaju funkcionisanje jedinstvenog tržišta za platne usluge na kome se obavljaju bezgotovinske platne transakcije u eurima, navodi se u saopštenju.

Timonije je najavio organizaciju regionalne konferencije na temu borbe protiv korupcije na kojoj će biti riječi o regulatornom okviru koji tretira ovu oblast, sa ciljem usaglašavanja regionalnih politika i praksi. Guverner Žugić je dao punu podršku organizaciji najavljenog događaja.

Žugić je takođe naglasio da Centralna banka Crne Gore ima veoma kvalitetnu komunikaciju sa Bankom Francuske i izrazio očekivanje da će saradnja između dvije institucije u narednom periodu biti još intenzivnija i sadržajnija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *