Za ekonomski oporavak Crne Gore potrebno 4,35 milijardi eura

Dodajte komentar

Finansijski plan za realizaciju Platforme ekonomskog oporavka Crne Gore 2022 – 2026. godine, koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici, iznosi 4,35 milijardi eura (kumulativno za četvorogodišnji period).

Potreba za izradom ovog cjelovitog dokumenta proizašla je iz procjene aktuelne Vlade da je postojeće stanje i nagomilane probleme u privredi, uz prateće ukupne ekonomske anomalije, nemoguće riješiti bez dubljih i korjenitih promjena, kako bi se ostvarili opipljivi ekonomski rezultati i osigurao ubrzani razvoj Crne Gore.

U Vladi su rekli da platforma predstavlja temelj za dalje dizajniranje konkretnih aktivnosti koje će se u budućnosti sprovoditi kroz strateška dokumenta.

“Dokument sadrži veliki broj povezanih podataka koji svjedoče o teškom stanju koje je zatečeno, kao i konkretne aktivnosti i mjere koje su pažljivo pripremane sa svim ključnim akterima crnogorskog društva”, navedeno je u saopštenju Vlade.

U okviru Platforme ekonomskog oporavka definisano je šest operativnih ciljeva za njenu realizaciju: Razvoj privrede Crne Gore 2022 – 2026. godine; Stabilizacija socio-demografskih izazova, jačanje kadrovskih potencijala; Kvalitetnija realizacija infrastrukturnih projekata; Makroekonomska stabilnost, snažne i održive javne finansije; Inovacije, digitalizacija i zelena ekonomija i Dobro upravljanje, efikasna koordinacija i monitoring strateških dokumenata i projekata.

Kako bi se pratila realizacija operativnih ciljeva, definisano je 19 prioriteta, i u okviru njih 41 indikator.

Dodatno, definisane su 243 mjere kako bi se implementirali principi ekonomskog oporavka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *