Banka Credit Suisse zahtijeva uništavanje dokumenata najbogatijih klijenata

Investiciona banka Credit Suisse tražila je od hedž fondova i ostalih investitora da unište dokumentaciju vezanu za jahte i privatne avione njihovih najbogatijih klijenata sa ciljem da spriječi da informacije procure van banke koja je glavni zajmodavac sankcionisanih oligarha.

Investitori su ove nedjelje primili pisma u kojima švajcarska banka zahtijeva od njih da eliminišu dokumentaciju vezanu sa osigurane zajmova koji su podržani imovinom poput jahti, privatnih aviona, nekretnina i finansijskih sredstava, navode za Financial Times tri osobe upućene u situaciju.

U pismima se navodi da treba “uništiti i trajno eliminisati” sve povjerljive informacije koje dolaze iz Credit Suisse banke, a vezane su za pomenute transakcije, zbog, kako se navodi, “podataka koji su nedavno procure u medije”.

Ovaj korak banka Credit Suisse preduzela je nakon što je prošlog mjeseca Financial Times objavio izvještaj sa detaljima o rizičnim kreditima vrijednim dvije milijarde dolara koji su povezani sa grupom hedž fondova.

Pokušaj švajcarske banke da spriječi klijente da odaju povjerljive informacije uzrokovan je i objavom dokumenata u kojima se nalaze detalji vezani za 30.000 korisnika usluga Credit Suisse, koji razotkrivaju povezanost ove banke sa oligarsima, korumpiranim državnicima i dilerima droge.

Biznis.rs

Check Also

Glavni grad prodaje 32 katastarske parcele za 14,8 miliona

Vlada premijera Dritana Abazovića dala je prethodnu saglasnost Glavnom gradu da može da prodaje parcele …

One comment

  1. To je taj * časni* zapad

Leave a Reply

Your email address will not be published.