Kostić: Sasvim izvjesno možemo očekivati lošiju turističku sezonu

Dodajte komentar

U Crnoj Gori ove godine se sasvim izvjesno može očekivati lošija turistička sezona, nego što je to bilo planirano, ocijenio je predsjednik Crnogorskog udruženja privrednika (CUP) i ekonomski analitičar, Vasilije Kostić.

„Teško je govoriti o bilo kakvim procjenama i kada je situacija dobra, ali još teže u koliko je suprotno. Ipak, intuitivno mogu da kažem da se stvari sada već ne odvijaju onako kako je to planirano“, rekao je Kostić agenciji Mediabiro.

Kako je kazao, teško je bilo za povjerovati da će u srcu Evrope da izbije rat, koji može da bude ozbiljan okidač za usporavanje ekonomije, kako evropske, tako i svjetske.

„Takođe, pored korone, koja još uvijek nije prošla, imamo i poremećen lanac snabdijevanja i nedovoljne količine produkcije svjetske privrede, što dodatno podgrijava inflaciona očekivanja“, rekao je Kostić.

Kada se uzme obzir činjenična situacija, on kaže da se ne može očekivati onaj nivo oporavka svjetske ekonomije koji je planiran.

„Neminovno je da se putem efekta prelivanja sve ovo odražava na Crnu Goru i njenu ekonomiju. Mi sada, sasvim izvjesno možemo očekivati lošiju turističku sezonu, nego što je to bilo planirano zbog događaja u Ukrajini“, rekao je Kostić i podsjetio da u crnogorskom platnom bilansu prilivi od turizma imaju izuzetan značaj.

„A kada oni kaskaju onda imamo moguće generisan ozbiljniji nedostatak fiskalnih prihoda, koji prouzrokuje novo zaduživanje i goru situaciju nego što je do sada bila“, smatra Kostić.

Komentarišući to što se Crna Gora pridružila restriktivnim mjerama koje je EU usvojila protiv Rusije, on je rekao sankcije nikada nijesu jednosmjerne.

„Tako da će se sankcije EU prema Rusiji odraziti i na evropsku ekonomiju, kroz opadanje aktivnosti“, pojasnio je Kostić.

Govoreći o novom poskupljenju goriva, Kostić kaže da sve što se sad dešava u svijetu je neizvjesno i utiče na povećanje cijena energenata.

„I zbog toga postoje dobri izgledi da se cijene budu kretale na više, odnosno da rastu“, kazao je Kostić.

On poručuje da Crnoj Gori fali strateški pristup, odnosno proaktivno djelovanje.

„Mi stalno imamo vlade koje su u situacionom menadžementu, koje stalno odgovaraju na situaciju, a nikako da upravljaju promjenama“, smatra Kostić.

Zato bi, kako je naveo, trebalo mnogo ranije donijeti jedan mini inflacioni program, budući da je bilo očigledno da postoje uslovi za kontinuirani rast cijena poljoprivrednih proizvoda i energenata.

„Međutim, to se sve posmatralo sa strane bez ikakvog djelovanja“, istakao je Kostić.

On poručuje da uloga Vlade mora biti djelotvorna i efektivna i već sada bi trebalo da postoji određeni program koji bi bio usmjeren na suzbijanje daljeg rasta cijena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *