Savezne rezerve: neprijatelj američkih radnika

Dodajte komentar

Prema brojevima koje je objavila američka vlada, potrošačke cijene porasle su za 7,5 posto u protekloj godini, što je najveći rast od 1982. Stvarni porast cijena čak je gori nego što vladine brojke govore, s obzirom na to da se “zvaničnim” statistikama manipuliše kako bi podcijenili stvarnu stopu povećanja cijena. Prema Johnu Williamsu iz Shadow Statsa, cijene su zapravo porasle za oko 15 posto tokom prošle godine.

Činjenica da cijene ostaju na istorijski visokim nivoima pokazuje da je inflacija daleko od “prolazne”, kako ju je opisao predsjednik Saveznih rezervi Jerome Powell. Kontinuirana inflacija navela je Upravu Saveznih rezervi na predlaganje da će Rezerve početi povećavati kamatne stope ranije nego što je ranije najavljeno. Rezerve takođe mogu prekinuti svoju praksu samo podizanja stope za 25 baznih bodova istovremeno i povećanja stope u koracima do 50 baznih bodova. Međutim, povećanja o kojima Rezerve raspravljaju i dalje bi ostavila kamatne stope na istorijski niskim nivoima. Stoga bi takva povećanja kamatnih stopa učinila malo ili nimalo za ublažavanje boli kojeg rasta koje cijene uzrokuju prosječnim potrošačima.

Većina političkih „stručnjaka” i političara, uključujući predsjednika Bidena, podržavaju povećanje kamatnih stopa kako bi se suočili s inflacijom. Međutim, neki se naprednjaci protive podizanju stopa. Protivnici povećanja stopa strahuju da će povećanje kamatnih stopa usporiti ekonomski rast, povećati nezaposlenost i smanjiti plate. Ovi naprednjaci vjeruju u staru zabludu da radnici imaju koristi od lakog novca. Istina je da su radnici glavne žrtve inflacije.

Radnicima se može povećati nominalna plata (plata neprilagođena za inflaciju), dok povećanje cijena, koje proizvode Rezerve uzrokuje pad stvarnih plata. To je svakako slučaj danas. Nasuprot tome, stvaranje novca od strane Saveznih rezervi koristi društvom kapitalistima koji primaju novi novac koji je stvorio Fed prije nego što injekcija novog novca prouzrokuje rast cijena. To povećava kupovnu moć elite, povećavajući nejednakost dohotka.

Stvaranje novog novca od strane Saveznih rezervi čini više od erodiranja vrijednosti valute. Takođe vještački snižava kamatne stope, koje su cijena novca. To iskrivljuje signale koji se šalju tržišnim učesnicima, što dovodi do odluka o ulaganju koje ne odražavaju stvarno stanje na tržištu. Rezultat je privremeni bum, nakon čega slijedi krah. Radnici koji nađu nove poslove u procvatu gube te poslove u propasti. Ti radnici tada nisu samo nezaposleni. Takođe su često opterećeni neupravljivim dugom nastalim tokom faze poslovnog ciklusa s niskom kamatnom stopom i lakom zaradom. Naprednjaci bi mogli pomoći radnicima pridruživanjem pokretu za tržišno utemeljeni novac. Novac slobodnog tržišta biće siguran od vladine manipulacije, a time će njegova vrijednost ostati stabilna. Korak prema obnavljanju monetarnog sistema slobodnog tržišta je davanje ljudima da saznaju istinu o Saveznim rezervama prolaženjem revizije Rezervi. Drugi korak je legalizacija alternativnih valuta ukidanjem zakona o zakonskom plaćanju i ukidanjem svih poreza na kapitalnu dobit na plemenite metale i kriptovalute. Kongres takođe mora početi smanjivati potrošnju, počevši od velikih rezova u našem vojnom budžetu od 750 milijardi dolara i okončavši cjelokupnu korporativnu dobrobit.

Fiat novac koristi finansijskim i političkim elitama na račun radnih ljudi čiji je životni standard narušen djelovanjem Federalnih rezervi. Kao što mi je jednom rekao jedan radnički vođa u Teksasu: “Zlato je oduvijek bilo prijatelj radnika.” Dodao bih da je fiat novac radnikov neprijatelj.

Autor: Rep. Ron Paul

Izvor: Logicno.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *