Aktiviran Starlink, Ukrajinci dobijaju besplatni internet

Dodajte komentar
SpaceX

Telekomunikacijska mreža u Ukrajini teško je pogođena ruskom invazijom, posebno u južnim i istočnim djelovima zemlje gdje su borbe do sada bile najteže, objavili su u subotu nadzorna tijela za bezbjednost na internetu.

Kako prenosi N1, povezivanje s GigaTransom, glavnim internet provajderom u Ukrajini, palo je na ispod 20 odsto normalnog nivoa.

Na ovaj su način mnogi Ukrajinci ostali bez mogućnosti da putem društvenih mreža objavljuju situaciju s kojom se suočavaju, što je i za novinare sa terena glavni izvor informacija.

Mikailo Fedorov, ministar digitalne transformacije Ukrajine i potpredsjednik Vlade, je u subotu zatražio od Ilona Maska da aktivira Starlink internet.

Nekoliko sati kasnije, Mask je uspio rasporediti i aktivirati satelite iznad Ukrajine. Ubrzo je uslijedio i odgovor Federovu: “Usluga Starlink je sada aktivna u Ukrajini. Više terminala stiže uskoro”.

Starlink je je satelitstka konstelacija Maskove kompanije “Spejs eks” čija je svrha pružanje satelitskog pristupa internetu.

U slučaju Ukrajine ovo znači da ako ruske trupe u potpunosti unište telekomunikaciju i internet usluge, vladini zvaničnici i građani moći će da ostanu na mreži zahvaljujući Starlinku. Potpuno besplatno.

“Spejs Eks” je nedavno pomogao i Tongi da se poveže sa Starlink internetom nakon što je vulkan prekinuo optički kabl na ovoj ostrvskoj zemlji i time onemogućio internet i komunikaciju.

Iako je izuzetno skupa za implementaciju, ova satelitska tehnologija može obezbijediti internet ljudima koji žive u ruralnim ili teško dostupnim mjestima do kojih ne dopiru bazne stanice ili optički kablovi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *