Ruski izvoz već se okrenuo Kini

Dodajte komentar

Kina je postala najveće odredište ruskog izvoza još 2014. godine, a Rusija se i sve manje oslanja na trgovinsku razmjenu, što dovodi u pitanje efikasnost novih sankcija zbog priznanja Luganjska i Donjecka, upozorava Rojters.
Nove sankcije zbog priznanja odmetnutih ukrajinskih regija Luganjsk i Donjeck mogle bi podstaći Moskvu da dodatno pojača trgovinu s Kinom, koja nije denominirana u dolarima, smatra bivši američki trgovinski pregovarač i činovnik Svjetske banke Harry Broadman.

„Problem s uvođenjem sankcija proizvođaču nafte kao što je Rusija biće ‘rupe’ u sistemu. Kina može reći ‘kupovaćemo naftu na otvorenom tržištu i nećemo previše mariti bude li nafta ruska'”, tumači Broadman.

Prema uredbi koju je u ponedjeljak potpisao američki predsjednik Bajden, sve kompanije u ruskom sektoru finansijskih usluga mogu biti meta novih sankcija, uz napomenu da se više od 80 posto ruskih dnevnih deviznih transakcija i polovina njene trgovine obavlja u dolarima.

Zapad je uveo sankcije Moskvi već 2014., nakon pripajanja Krima, a SAD, EU, Britanija, Australija, Kanada i Japan najavili su u utorak nove kaznene mjere zbog ruskog priznanja odmetnutih ukrajinskih regija Luganjsk i Donjeck i najave slanja vojnih trupa na to područje radi “očuvanja mira”.

SAD je tako uveo sankcije ruskim bankama VEB Bank i Promsvyazbanku, zbog servisiranja prodaje oružja, i ograničio trgovinu ruskim državnim dugom.

EU je zamrzla imovinu ruskih parlamentaraca koji su glasali za priznanje Luganjska i Donjecka i “potkopavaju i ugrožavaju” teritorijalni integritet Ukrajine, zabranivši im ulazak, a priprema i sankcije ruskim kompanijama u vojnom, bankovnom i finansijskom sektoru.

Britanija je uvela sankcije Rossiji, IS Banku, GenBanku, Promsvyabanku i Black Sea Banku i blokirala imovinu nekoliko ruskih oligarha.

To možda zvuči jednostavno u teoriji, ali praksa je nešto drugo, upozorava Rojters. Rusija spada među vodeće svjetske izvoznike nafte, plina, bakra, aluminijuma, paladijuma i drugih važnih sirovina. Cijene nafte u utorak su dosegnule najviše razine od 2014. godine, podsjeća agencija.

Prema podacima Svjetske banke, Rusija je u 2020. činila 1,9 posto svjetske trgovine, za gotovo puni postotni bod manje nego u 2013., a analiza ruskih trgovinskih podataka u bazi za međunarodnu trgovinu pokazuje da se zavisnost Rusije o trgovini smanjuje unatrag 20 godina.

Promijenila su se i odredišta ruskog izvoza. Tako je Nizozemska prije desetak godina bila glavna izvozna destinacija, zbog trgovine naftom, da bi njeno mjesto u međuvremenu preuzela Kina. Njemačka i Britanija zadržale su dosadašnje pozicije dok je ruski izvoz u Bjelorusiju porastao.

seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *