Crveni mulj u bazenima KAP-a potencijalno bogatstvo

Dodajte komentar

Crveni mulj u bazenima KAP-a predstavlja potencijalno bogatstvo vrijedno istraživanja. Dovođenjem inostranih partnera koji bi vršili odvajanje rijetkih metala otvorilo bi se i do 150 radnih mjesta, rekao je za Radio Crne Gore ovlašćeni zastupnik firme “Weg Kolektor”, koja je vlasnik bazena, Ljubiša Jevrić.

Kako navodi, u pitanju je švajcarska rudarska kompanija iz Cuga koja bi primijenila svoju tehnologiju pri obradi crvenog mulja koji potiče od boksita iz nikšićke Župe.

Iz firme “Weg Kolektor” tvrde da su još prije tri mjeseca pregovarali sa Vladom. Tom prilikom je, ističe, dato odobrenje da se separacija rijetkih metala prepusti švajcarskoj firmi, koja je zainteresovana za obavljanje ovog procesa.

To nam u Vladi nije potvrđeno. Ministarstvo kapitalnih investicija uputilo nas je na Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Taj resor je ustvrdio da ni oni nijesu nadležni za dogovore koji su postojali između Vlade Crne Gore i firme “Weg Kolektor” i usmjerili nas na Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta koje takođe tvrdi da nije nadležno.

Podsjetimo, još od 2009. godine Zavod za geološka istraživanja bavi se crvenim muljem kaže nam doktor Slobodan Radusinović, naučni saradnik na Univerzitetu Crne Gore i zaposleni u Zavodu.

U bazenima KAP-a pronađeno je 7,5 miliona tona sekundarnih mineralnih sirovina, koje predstavljaju značajan resurs.

Elementi rijetkih zemalja imaju široku primjenu u proizvodnji telefona, monitora, solarnih panela, a upotrebu su pronašli i u automobilskoj i vojnoj industriji. Radusinović nam je kazao da je u toku projekat u okviru Evropskog instituta za inovaciju i tehnologiju kojim će pokušati da utvrde najisplativiju metodu za odvajanje rijetkih metala, s obzirom da separacija pomenutih mikroelemenata predstavlja skup proces.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *