Test vožnja prvog voza na vodonik u Japanu

Japan je proizveo vodonično gorivo kao glavni izvor čiste energije za dostizanje neto nulte emisije štetnih gasova. Najveća japanska željeznička kompanija „East Japan Railway“ počeće sljedećeg mjeseca sa test vožnjom prvog voza na vodonik, u okviru nastojanja te zemlje da do 2050. postane CO2 neutralna.

Razvoj voza Hibari koštao je oko četiri milijarde jena ili 35 miliona dolara, a može da pređe razdaljinu do 140 kilometara pri maksimalnoj brzini od 100 km/h sa jednim punjenjem vodonika, izvještava Blumberg.

„East Japan Railway“, koji je razvio voz u partnerstvu sa Tojotom i Hitačijem, planira da zamjeni svoju dizel flotu lokomotivama Hibari i da ih ponudi na izvoznim tržištima. Komercijalne usluge novog voza trebalo bi da počnu 2030. godine.

Japan je proizveo vodonično gorivo kao glavni izvor čiste energije za dostizanje neto nulte emisije štetnih gasova.

Vlada je saopštila da ima za cilj da poveća potrošnju vodonika na 20 miliona tona do 2050. godine, a energetske kompanije, kao što su Ivatani korporacija i Kavasaki Hevi Indastris, pokušavaju da izgrade lance snabdijevanja vodonikom kako bi snizile njegovu cijenu.

Evropa je bila pionir sa vozovima na vodonik, pri čemu je Njemačka 2018. uvela prvi takav voz na svijetu koji je proizvela kompanija Alstom. Takođe, Simens i Dojče Ban rade na razvoju novih regionalnih vozova s pogonom na vodonik i specijalnih stanica za gorivo, čije će testiranje, kako se najavljuje, početi 2024. godine.

Izvor: Telegraf.rs

Check Also

MF zadovoljno procjenama EBRD, ali očekuju rast od 4,7 odsto

Imajući u vidu dosadašnje rezultate, očekivane povoljne trendove u trećem kvartalu i ostatku godine, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published.