Kriza u Ukrajini obara akcije na globalnim tržištima, skaču cijene nafte i gasa

Akcije na globalnim tržištima su juče strmoglavo pale, dok su cijene imovine koja važi za sigurna utočišta, poput nafte i zlata ojačale, jer se istočni dio Evrope nalazi na ivici rata nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio trupama da uđu regione Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih MSCI, bez japanskih, bio je u minusu od 2,1 posto, pritisnut padom berzi u Hong Kongu i kontinentalnoj Kini, javlja Rojters.

Japanski indeks Nikei potonuo je za 2,5 procenata. Američke i evropske berze se takođe kreću ka snažnim gubicima, pri čemu je indeks fjučersa Njujorške berze S&P 500 u padu za 1,8 odsto, tehnološki Nasdak za 2,5 posto, pan-evropski terminski indeks EuroStoks 50 za 1,53, a a lonskonski FTSE za 0,89 procenata.

Nasuprot tome, cijena fjučersa evropske nafte Brent, odnosno ugovora za isporuku u narednom periodu po dogovorenoj fiksnoj cijeni, porasla je za 1,5 posto na 96,85 dolara po barelu, nakon što je na početku trgovanja dotakla nov sedmogodišnji maksimum na 97,21 dolara zbog zabrinutosti da će ruski izvoz energije možda biti poremećen. Spot cijena zlata je napredovala za 0,2 odsto na 1.909,10 dolara po unci, pri čemu je ranije tokom trgovinske sesije dostigla nov šestomjesečni maksimum od 1.911,56 dolara.

Check Also

MF zadovoljno procjenama EBRD, ali očekuju rast od 4,7 odsto

Imajući u vidu dosadašnje rezultate, očekivane povoljne trendove u trećem kvartalu i ostatku godine, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published.