Bajden najavio sankcije protiv ruskih oligarha i banaka

Dodajte komentar

Predsjednik SAD Džozef Bajden objavio je da SAD uvode opsežne finansijske sankcije protiv ruskih banaka i oligarha, navodeći da je Moskva flagrantno prekršila međunarodno pravo, kako je rekao, započetom invazijom na Ukrajinu.

“Niko od nas neće biti prevaren tvrdnjama ruskog predsjednika Vladimira Putina o Ukrajini”, rekao je američki predsjednik u obraćanju iz Bijele kuće i ukazao da čekaju dodatne sankcije ako Putin tako nastavi.

Rekao je da uvodi velike sankcije na ruski suvereni dug, što znači da odsjeca rusku vladu od pristupa zapadnom finansiranju.

Bajden je takođe rekao da premješta dodatne američke trupe u baltičke zemlje na istočnom krilu NATO koje se graniči sa Ukrajinom.

“Odobrio sam preraspoređivanje američkih snaga već raspoređenih u Evropi da ojačaju naše baltičke saveznike, Estoniju, Letoniju i Litvaniju”, dodao je američki predsjednik.

Objavio je da će SAD nastaviti da snabdijevaju Ukrajinu “defanzivnim” oružjem i rekao da “još ima vremena da se izbjegne najgore”.

Novim sankcijama američki predsjednik se pridružio Evropskoj uniji čijih je 27 zemalja članica jednoglasno danas dogovorilo da uvedu prvi set sankcija uperenih protiv ruskih zvaničnika zbog njihovih akcija oko Ukrajine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *