BIG planira gradnju više tržnih centara u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Izraelska kompanija BIG, koja je prošle sedmice kupila tržni centar “Delta” u Podgorici za 95 miliona eura, planira širenje u Crnoj Gori i kupovinu više nekretnina za izgradnji tržnih centara – ritejl parkova.

Počasni konzul Crne Gore u Izraelu Nimrod Rinot rekao je “Vijestima” da je kupovina “Delta sitija” dio sveobuhvatnog poslovnog plana BIG-a za Crnu Goru, a ne jednokratni potez.

”BIG vjeruje u Crnu Goru i planira da izgradi nekoliko ritejl parkova, kao što je izgradio u Srbiji. Razmišljaju o kupovini dodatnih nekretnina u nekoliko gradova u Crnoj Gori. Vjerujem da će nakon povjerenja BIG grupe, u Crnu Goru doći da ulažu i druge izraelske kompanije iz raznih poslovnih oblasti, poput hotelskog turizma i drugih”, kazao je Rinot.

On je naveo da je ovo veoma važna investicija za kompaniju BIG, ali i za Crnu Goru.

”Kompanija čija je neto vrijednost preko tri milijarde eura i koja je aktivna u osam zemalja, uključujući SAD, Poljsku, Rumuniju,.. donijela je stratešku odluku u kojoj vjeruje u Crnu Goru, kao važnu investicionu i razvojnu destinaciju. Ovo je važna izjava o povjerenju u privredu i budući razvoj Crne Gore”, kazao je Rinot.

Ritejl parkovi, koje BIG planira da gradi u Crnoj Gori su tip tržnih cenatara većinom pozicioniranih van centralnih gradskih zona. To su objekti na jednom nivou, bez podruma i spratova, koji se sastoje iz niza zasebnih lokala spojenih pod krovom u jednu cjelinu a svaki poslovni prostor ima direktni ulaz iz spoljnog okruženja. Ta cjelina je najčešće u obliku ćiriličnog slova p, koga čine i pristupne saobraćajnice sa parking mjestima i platoom sa zelenim površinama i šetališnim zonama duž ulaza u lokale.

Kupoprodajni ugovor za “Deltu” je potpisan u četvrtak prošle sedmice, a od 95 miliona za kupovinu 57 će biti finansirano iz kredita banke. Kako prenose izraelski mediji, kupovina će biti obavljena preko BIG-ove podružnice, CEE-BIG, koja upravlja BIG-ovim operacijama u Srbiji.

Potpisivanje transakcije i bankarsko finansiranje vodio je Uzi Eli, potpredsjednik za razvoj poslovanja u inostranstvu BIG grupe. Završetak transakcije zavisi od uslova koji slijede, između ostalog, završetka kredita i odobrenja agencija za zaštitu konkurencije u Srbiji i Crnoj Gori.

Generalni direktor “Big Shopping Centers” Šai Galis, napomenuo je da je “dogovor potpisan u skladu sa strategijom kompanije, koja ima za cilj da nastavi da širi svoje poslovanje u istočnoj Evropi i na Balkanu.

”Kompanija nastavlja da locira strateška sredstva u regionu kako bi nastavila da širi komercijalnu moć i uspjeh koji je postigla u Srbiji. To je pozicionira kao jednu od vodećih kompanija u oblasti trgovine na Balkanu. Mol u Crnoj Gori je najmoćniji u zemlji i jedan od najmoćnijih komercijalnih objekata na Balkanu, i u potpunosti je zakupljen a mnogi vodeći međunarodni lanci zainteresovani su da se pridruže”, navel je Galis.

“BIG CEE” kako su naveli poseduje dva logistička centra na glavnim saobraćajnicama u blizini grada Beograda sa površinom od oko 30.000 kvadratnih metara, kao i poslovnu zgradu u Beogradu površine 34.000 kvadratnih metara. Poseduje i zemljište koje se nalazi u tri grada u Srbiji, uključujući Beograd, ukupne površine od oko 239.000 m2 sa pravom građenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *