Predsjednik UO Hrvatske poštanske banke ima najveću platu od svih predsjednika uprava i direktora u Hrvatskoj

Dodajte komentar

Najveću platu, od predsjednika uprava i direktora, u Hrvatskoj ima čelnik Hrvatske poštanske banke Marko Badurina.

Naime, registar trgovačkih društava u vlasništvu države na stranicama Povjereništva za odlučivanje o sukobu interesa otkrio je da bruto plata predsjednika Uprave HBP-a iznosi čak 92.241 kunu, a dok plati sve što od njega zahtjeva država, ostane mu čisto neto 57.276 kuna (7.500 eura).

Poređenja radi, bruto plata predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića je 35.314 kuna, dok mu je neto plata 22.957 kuna (3.050 eura), predsjednik Vlade Andrej Plenković ima približno toliko, odnosno bruto od 34.703 kuna i neto 23.157 kuna dok predsjednik države Zoran Milanović ima bruto 41.422 kuna, dok kad plati državi poreze i doprinose, mesečno mu na račun legne 26.674 kuna (3.530 eura). Posljednjih dana istakle su se i imovinske kartice guvernera HNB-a Borisa Vujčića i viceguvernera Slavka Tešije koji primaju neto platu malo nižu od 50.000 kuna (6.635 eura).Ali oni nisu ni blizu plate čelnika Hrvatske poštanske banke Marka Badurine.

Badurina je u svojoj imovinskoj kartici upisao da je diplomirani ekonomista koji nije ni u jednoj stranci. Razveden je i ima djece, a prebivalište mu je u Zagrebu. U njegovoj biografiji na stranicama Hrvatske poštanske banke piše da je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 2005. na studiju poslovne ekonomije, a 2012. na istom fakultetu završio je postdiplomske studije na odsjeku Finansije i bankarstvo. Trenutno pohađa postdiplomski doktorski studij Poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu u Splitu, prenosi Dubrovački dnevnik.

Prema službenoj biografiji karijeru je započeo 2007. godine u Volksbanci u Sektoru riznice kao Junior Fixed Income Dealer, a iste godine postaje Securities Trader. Krajem 2012. preuzima funkciju zamjenika direktora Sektora finansijskih tržišta u istoj banci koja početkom 2013. postaje Sberbanka. Od septembra 2017. do prelaska u Hrvatsku poštansku banku bio je savjetnik Uprave Sberbanke zadužen za razvoj i sprovođenju strategije u segmentima poslovanja na finansijskim tržištima, investicionom bankarstvu i poslovanju s finansijskim institucijama te za unapređenje poslovanja svih segmenata banke s institucionalnim i velikim korporativnim klijentima, piše Net.hr.

Predsednik Uprave HPB-a postao je 2019. godine nakon što je Ministarstvo finansija sprovelo javni konkurs za to mesto. Badurina je u biografiji napisao da je u HPB-u “zadužen i nadležan za zastupanje Banke u odnosima s dioničarima, Nadzornim odborom, organima vlasti i javnošću, strateško upravljanje Bankom i vođenje sjednica Uprave Banke” te da “nadzire i upravlja organizacionim jedinicama: Sektor poslovanja s velikim preduzećima, Sektor finansijskih tržišta, Ured unutrašnje revizije, Ured za usklađenost i podršku Upravi, Ured za pravne poslove, Ured za korporativne komunikacije i Ured za strateški razvoj”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *