CBCG o slučaju CKB: Zloupotreba službenog položaja izolovan slučaj

2 komentara

Centralna banka Crne Gore u kontinutetu vrši posrednu i neposrednu kontrolu poslovanja banaka u Crnoj Gori, uključujući i CKB, kao sistemski važnu banku. CKB Banka AD Podgorica je po svim pokazateljima poslovanja, najveća banka u Crnoj Gori i u skladu sa rezultatima posredne i neposredne kontrole, njeno poslovanje je stabilno, uz parametre kapitalizovanosti i likvidnosti koji su znatno iznad zakonom propisanog minumuma, navodi se u saopštenju CEntralne banke Crne Gore.

Kako dodaju, u skladu sa navedenim, potencijalna zloupotreba službenog položaja od strane dijela zaposlenih, odnosno potencijalna šteta prouzrokovana po banku, po navedenom osnovu, neće na materijalno značajan način uticati na  stabilnost poslovanja banke.

Centralna banka je u kontinuiranoj komunikaciji sa bankom informisana o radnjama koje banka preduzima u vezi sa uzrocima i obimom navedene zloupotrebe.

“Banke kao privredna društva i zaposleni u njoj su prilikom poslovanja svjesni obaveze postupanja u skladu sa zakonom i eventualne krivično pravne odgovornosti u konkretnom slučaju, dok Centralna banka u skladu sa svojim ovlašćenjima i nadležnostima preduzima sve neophodne radnje i aktivnosti u cilju utvrđivanja propusta u organizaciji i funkcionisanju sistema internih kontrola banke, koji je rezultirao navedenom zloupotrebom službenog položaja, kao i adekvatnosti postupanja banke u navedenom slučaju”, navodi se u saopštenju.

Navedena zloupotreba službenog položaja, kako dodaju, predstavlja izolovan slučaj, koji ni na koji način ne može i ne treba da utiče na povjerenje klijenata u stabilnost i sigurnost poslovanja banaka, posebno imajući u vidu da sva potencijalna šteta pada na teret banke.

“Uloga Centralne banke je da svojim aktivnostima obezbijedi da sve poslovne banke u Crnoj Gori imaju dovoljno kapitala da mogu podnijeti ovakve incidente. Dakle, u konkretnom slučaju, uprava CKB je već najavila da je donijela odluku o namirenju svih deponenata, što znači da ni jedan klijent neće trpjeti štetu”, zaključuje se u saopštenju CBCG.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Nije tacno!
    Kontrole od 2018. pa ovamo bile su samo proforme u odnosu na one do 2015. CBCG samo zeli da se izuzme od odgovornosti, sto je nemogucu! Osim menadzmenta CKB, odgovorni u revizori i CBCG.

  • Obzirom da direktorske i sefovske pozicije u CBCG pokrivaju osobe sa kupljenim diplomama i diplomama nekih lijevih privatnih fakulteta koje su zavrsavali sa 50+ godina nije ni cudo da se ovakve stvari desavaju.Sramota od drzavne firme i uhljeba koji tamo dzabalebare.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *