Drakić: Crnogorska ekonomija na putu potpunog oporavka, rast u 2021. između 13 i 15 procenata

Crnogorska ekonomija je, nakon pada u prvom kvartalu prethodne godine, u drugom i trećem zabilježila značajan rast od 19, odnosno 25 odsto, a ista očekivanja su i za četvrti kvartal, kazala je predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić u podcastu Bankar.me.

Ona je naglasila da je sadašnja procjena privrednog rasta Crne Gore za 2021. godinu na nivou između 13 i 15 odsto.

“U poređenju sa evropskim i svjetskim trendovima to nije u potpunosti povratak na stanje iz 2019. godine ali jeste značajan oporavak jer je naša ekonomija mnogo više pala u poređenju sa sličnim ekonomijama koje su, kao i naša, zavisne od turizma tako da je kriza pokazala ranjivost naše ekonomije i sve ono na čemu trebamo raditi u periodu pred nama”, istakla je Drakić.

Pored toga, Drakić se osvrnula i na stanje crnogorske privrede.

“Ono na čemu treba raditi je rješavanje izazova nelikvidnosti, siva ekonomija, poreski propisi ne samo u dijelu troškova rada već i neke izmjene u dijelu zakona o porezu na dobit. Ono što bi bilo dobro, a u smislu diversifikacije naše ekonomije i sve više ulaganja u proizvodne sektore, jeste da se oslobode od poreza na dobit ona privredna društva koja će reinvestirati u proizvodnju i u neke nove proizvodne pogone, zatim da se raspon same stope poreza na nepokretnosti smanji. Tu su poželjne i intervencije ka zakonu o PDV-u, pogotovo smanjenje stope poreza u turizmu što je dobar pokazatelj”, navela je Drakić.

Check Also

Vlada smatra da joj Luštica Development duguje 3,8 miliona

Vlada Crne Gore očekuje da joj kompanija Luštica Development iz Tivta koja na sedam miliona …

One comment

  1. Vijeće staraca ostaje vijeće staraca u službi neznavenog oksfordca. Uvijek protiv CG razvoja i ekonomije…nedostojni reketaši…

Leave a Reply

Your email address will not be published.