Hrvatska predstavila set mjera vrijedan 637 miliona eura za obuzdavanje cijena energije

Dodajte komentar

Hrvatska vlada pripremila je niz ograničenja cijena, smanjenja PDV-a i subvencija kako bi pomogla domaćinstvima, kompanijama i poljoprivrednicima u borbi protiv rastućih cijena energije, a paket je vrijedan 4,8 milijardi kuna (637 miliona eura), rekao je premijer Andrej Plenković.

Poskupljenje električne energije za domaćinstva biće ograničeno na 9,6 posto iznad sadašnjeg nivoa, a rast cijene prirodnog plina na 20 posto, rekao je Plenković medijima.

Cijene električne energije za domaćinstva u Hrvatskoj nisu se mijenjale od januara 2019. godine.

Dio tereta rasta cijena električne energije na potrošače snosiće i državna Hrvatska elektroprivreda (HEP), rekao je Plenković i dodao da mjere podrške stupaju na snagu od 1. aprila.

Porez na dodatu vrijednost (PDV) na promet toplinske energije trajno će se smanjiti na 13%, sa 25% i tako će postati jednak stopi PDV-a na električnu energiju. PDV na prirodni plin, koji trenutno iznosi 25%, biće smanjen na 5% od 1. aprila 2022. do 31. marta 2023., prije nego što će nakon toga porasti na 13%.

Stopa PDV-a od 13% biće smanjena na 5% za svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestivo ulje, dječju hranu, sjemenke.

Paket podrške takođe uključuje finansijsku pomoć penzionerima i energetski siromašnim domaćinstvima, kao i subvencije za troškove plina za mala i srednja preduzeća.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *