Sastanak Drakić – Zakarija: Ekonomski razvoj uz zaštitu životne sredine

Dodajte komentar

Crna Gora je zemlja u kojoj se može projektovati razvoj zasnovan na primjeni savremenih standarda zaštite životne sredine, ocijenjeno je tokom sastanka predsjednice Privredne komore dr Nine Drakić sa Remonom Zakarijom, šefom Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori.
Tokom razgovora, Drakić je predstavila djelokrug rada krovne asocijacije crnogorske privrede te podsjetila na značajne aktivnosti realizovane u saradnji sa EBRD koje doprinose ekonomskom razvoju Crne Gore.

U osvrtu na razvojne projekte, predsjednica Drakić je istakla da su našoj zemlji potrebne investicije u infrastrukturu, kao i podrška u procesima digitalne transformacije i prelaska iz linearne u cirkularnu ekonomiju.

Zakarija je kazao da je pažljivo sagledao zatečeno stanje crnogorske ekonomije u 2021., te da će razvoj ekonomskih prilika tokom ove godine biti važna osnova za buduća rješenja ove banke prema biznis zajednici.

On je posebno apostrofirao da se u svom dosadašnjem poslovnom angažmanu bavio zelenim investicijama i projektima u oblasti energetike, te da su investicije u zaštitu životne sredine, kao i postrojenja za tretman otpadnih voda veoma bitni projekti za razvoj crnogorskog turizma.

Izrazio je zainteresovanost EBRD za projekat izgradnje auto puta Bar Boljare i potencirao važnost da se on realizuje uz poštovanje međunarodnih standarda emisije izduvnih gasova.

Sagovornici su se saglasali da korišćenje grantova u okviru fondova EU, kao i povoljnih kreditnih sredstava predstavlja odličan mehanizam za podsticaj razvojnim projektima.

Takođe, ocijenjeno je da bi eskpertska podrška EBRD-a bila važna u pogledu sinhronizacije crnogorskih ciljeva u oblasti cirkularne ekonomije, sa već postojećim njihovim linijama podrške.

U radu sastanka učestvovao je i savjetnik predsjednice Komore Dragoljub Bulatović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *