Rizik od inflacije i pandemije za ekonomiju EU

Dodajte komentar

Evropska unija je dostigla prepandemijski nivo bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu prošle godine, ali to ne znači da su se i sve njene članice oporavile od recesije iz 2020. godine.

To će se, prema zimskim prognozama Evropske komisije desiti do kraja ove godine. Nakon pada u 2020, prošle godine EU je zabilježila rast BDP-a od 5,3 odsto, a za ovu godinu Komisija procjenjuje rast od četiri odsto i onda usporavanje na 2,8 odsto u 2023. godini.

I dalje se evropska ekonomija suočava sa preprekama, prije svega u vidu novih talasa pandemije, uskih grla u lancima snabdijevanja, prije svega mikročipova i metala. Tu su i cijene energije na izuzetno visokom nivou, koje će se zadržati duže nego što su stručnjaci EK očekivali u jesenjim prognozama.

Visoke cijene energije pogurale su inflaciju koja je u četvrtom kvartalu 2021. distigla 4,6 odsto, a u prvom tromjesečju ove godine se očekuje na 4,8 odsto. I ostaće iznad tri odsto do trećeg kvartala ove godine, da bi se 2023. godine vratila na dva odsto koje cilja Evropska centralna banka.

Najveći rast u sljedećoj godini u EU prognozira se Malti (šest odsto), Španiji (5,6 odsto), Irskoj (5,5 odsto) i Poljskoj (pet odsto).

Za zemlje iz našeg okruženja prognoze su nešto skromnije. Najbolji rezultat se prognozira Mađarskoj sa pet odsto i Hrvatskoj sa 4,8 odsto. Rumunija bi prema projekciji EK trebalo da stigne do 4,2 odsto, Slovenija 3,8 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *