Moguć i štrajk benzinskih pumpi zbog markiranja

Dodajte komentar

Ukoliko bi se izmjene Zakona o energetici,koje se odnose na markiranje goriva,usvojile u sadašnjem obliku, gdje se troškovi ovog postupka prebacuju samo na trgovce naftnim derivatima i suprotno dogovoru iz juna prošle godine, moguć je i štrajk trgovaca naftnih derivata, odnosno benzinske pumpe bi na nekoliko dana prekinule rad, saznaju “Vijesti”.

Radna grupa za izmjenu Zakona o energetici i Udruženje naftnih kompanija su u junu prošle godine postigli načelni dogovor o budućem markiranju goriva,ali je Vlada mimo dogovora pripremila izmjene Zakona kojim se trošak markiranja prebacuje na trgovce naftnih derivata, dok je sama procedura komplikovana i protežira velike trgovce.

Markiranje goriva je postupak unošenja mikro neutralnih čestica u gorivo tokom njegovog carinjenja, kako bi se kasnije ispitivanjem goriva u prometu moglo utvrditi da li je legalno ili nije.

KORIST ZA PISCE ZAKONA I PRODAVCE MARKERA

Od ovog postupka korist imaju samo oni koji su pisali izmjene zakona i koji bi nam prodavali markere.Država ne bi imala ni minimalan rast prihode, a ne očekivanih 40 miliona. Osnovni problem je što su zamisao bazirali na iskustvima iz Srbije, gdje postoje potpuno drugačiji uslovi uvoza i carinjena nafte i naftnih derivata. Oni imaju rafineriju, odnosno uvoze i sirovi naftu, kao i naftne derivate baržama Dunavom. Gorivo se kod njih ne carini prilikom ulaska u državu,već prilikom puštanja u promet. Sve to kod njih stvara veću mogućnost šverca goriva zbog čega su se i okrenuli markiranju. Kod nas nema rafinerije, uvoze se samo goriva i to na način da se carine i ulazni PDV plaćaju direktno na ulasku u državu. Tako da je mogućnost šverca minimalna, kazao je sagovornik “Vijesti iz ovog biznisa.

Kazao je i da se na primjer predviđa da se markiranje radi samo u carinskom skladištu u Baru, što bi značilo da trgovci koji uvoze gorivo cisternama iz Hrvatske moraju prvo da ga voze u Bar,pa zatim razvoze po Crnoj Gori, što stvara dodatne troškove.

Sadašnjom Uredbom o formiranju maksimalne cijene goriva, koja je urađena prije dvije decenije,predviđeno je da marža/prihod trgovcima naftnih derivata (benzinskim pumpama) iznosi 6,5 centi po litru, bez obzira na njegovo konačnu maloprodajnu cijenu. Od tog iznosa treba da finansiraju sve svoje troškove poslovanja,isplaćuju zarade i sve dažbine. U međuvremenu je izmjenama drugih propisa, uvedene druge dažbine i troškovi trgovcima naftnih derivata.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *