Crnogorski studenti zadovoljni obrazovanjem i zaradom u Sloveniji

Dodajte komentar
Ljubljana

Sve više crnogorskih svršenih srednjoškolaca za studije bira Sloveniju. Glavni razlozi su, prenose sagovornici Radija Crne Gore, to što su studije besplatne, a po završetku diploma se priznaje svuda u Evropskoj uniji. To, ali i blizina porodici bili su neki od najvažnijih motiva da odaberu baš Univerzitet u Sloveniji, ističe studentkinja biohemije Nataša Vujović.

„Odlučila sam se za Sloveniju zbog kvaliteta obrazovanja, zbog praktičnih metoda učenja i položaja Slovenije, jer je blizu Crne Gore,“ kaže Nataša Vujović za Radio Crne Gore.

Iako je život u Sloveniji skuplji nego kod nas, do studenstkih poslova dolazi se lako i dobro su plaćeni, kažu nam studentkinja hemije Ivana Ostojić i Milorad Nikolić koji je odlučio da izučava geodeziju na Univerzitetu u Ljubljani.

„Najviše novca je potrebno izdvojiti za smještaj, dok životne namirnice nijesu znatno skuplje nego kod nas“, ističe Ivana.

Od naših studenata saznali smo da je putem studentskih poslova, koji su prilično fleksibilni, moguće zaraditi u prosjeku od 300 do 400 eura mjesečno, što je mnogim studentima dovoljno za plaćanje osnovnih životnih troškova.

Kako kažu naši studenti, jezik im ne predstavlja veliku barijeru, a na slovenačko društvo su se brzo navikli. Jezik su savladali uz besplatan program “Leto plus”, koji ljubljanski Univerzitet organizuje za inostrane studente.

Takođe, kao prednost naveli su sličnost našeg i slovenačkog jezika. Iako su Slovenci na početku bili hladni i zatvoreni, prisjeća se Ivana, to ne čudi. Kaže da je na početku slabo poznavala jezik, što je bila izvjesna barijera da počne da upoznaje nove ljude. Kako je učenje jezika vremenom napredovalo počela je lakše i da sklapa prijateljstva.

Milorad kroz šalu kaže da je priča da će svaki Slovenac platiti samo svoj račun istinita, ali da to ne znači da nijesu otvoreni za druženje.

Kao prednost navodi brojne navike Slovenaca, ističe i čistoću gradova u Sloveniji.

Imaju i poruku za mlade koji tek razmišljaju o studijama u Sloveniji.

„Preporučila bih studiranje u drugom gradu ili državi, zbog iskustva koje je dragocjeno. Konkretno, na  mom fakultetu mi se svidio odnos profesora prema studentima, pogotvu prema nama koji dolazimo iz zemalja regiona,“ kaže Ivana.

Nataša, Ivana i Milorad zaključuju da je uz učenje moguće i uživati u studentskom životu gdje je dosta ljudi sa prostora bivše Jugoslavije sa kojima se lako razumiju.

Izvor: Radio Crne Gore

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *