CGO: Ukinuti naknade bivšim funkcionerima

Dodajte komentar

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnijeće inicijativu svim poslaničkim klubovima za izmjenu člana 36 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, na osnovu kojeg funkcioneri, godinu nakon isteka mandata, imaju pravo na naknadu u visini zarade – kazao je Pobjedi saradnik na programima Vasilije Radulović.

Ovo pravo, koje ostvaruju na lični zahtjev u roku od mjesec od prestanka funkcije, traje do zasnivanja novog odnosa, imenovanja na drugu funkciju ili odlaska u penziju, a prekid isplate mogu tražiti i sami. Ukoliko bivšem funkcioneru po isteku prve godine fali još godina do penzije, to pravo mu se može produžiti za taj period.

– S obzirom na to da ulazimo u dinamične političke procese koje karakteriše brža smjenjivost vlasti na svim nivoima i u svima granama vlasti, jasno je da će ovi troškovi enormno rasti. To teško može izdržati i budžet bogatijih država od Crne Gore. Prema tome, neophodne su hitne izmjene ove norme, a one se prije svega tiču trajanja isplate naknade, kao i uslova za ostvarivanje – kazao je Radulović i ističe da to pitanje mora hitno biti riješeno, uz korišćenje dobre prakse iz regiona i EU, kako bi se napravila ušteda za budžet i osigurala primjena principa jednakosti i socijalne pravde.

– Nema opravdanja da, pored svih privilegija koje funkcioneri uživaju u toku vršenja funkcije, oni nastave primati visoke zarade i poslije prestanka funkcije, tj. ne radeći ništa – ukazuje Radulović.

Komentarišući zapošljavanje ,,po dubini“, Radulović ocjenjuje da je nastavljena loša praksa političko-partijskog zapošljavanja, na čije štetne posljedice su, kako je naveo, iz CGO-a kontinuirano ukazivali.

– Trgovina pozicijama koje se nalaze na vrhu ili po dubini nekih organa, preduzeća ili ustanova obesmišljava javne konkurse, jer oni suštinski nemaju kompetitivan pristup i demotiviše kvalitetne ljude koji nemaju adekvatnu člansku kartu partije. Ovakav pristup nije reformski niti vodi ka potrebnoj depolitizaciji javne uprave, a često je i nezakonit – kazao je Radulović.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *