“Brata” malver krade novac i vraća uređaje na fabrička podešavanja

Dodajte komentar

Zlonamjerni softver Brata je malver koji se konstantno usavršava i hara svijetom modernih tehnologija.

Brata (Brazilian Remote Access Tool Android) je prvi put otkriven 2019. godine, kada je krao novac sa bankovnih računa korisnika. U međuvremenu je ovaj zlonamjerni softver napredovao, pa sada može da uključi svojevrsni prekidač koji izbriše korisnikov uređaj, nakon što isprazni njegov bankovni račun.

O postojanju Brata malvera je prvo obavijestio Kapersky, a tokom 2019. godine softver se uglavnom preuzimao sa Play Store prodavnice. Međutim, širile su ga i eksterne prodavnice aplikacija, ali se nudio i preko sponzorisanih linkova, SMS poruka i WhatsAppa.

Na početku, cilj su bili bankovni računi korisnika u Brazilu. Međutim, sada Brata prijeti korisnicima širom svijeta. Regije, koje su sada pod uticajem Brata malvera uključuju i Evropu, SAD i Južnu Ameriku.

Bezbjednosna kompanija Cleafy Labs obavještava da Brata pokušava neovlašćene prenose na bankovnim računima, nakon čega zaražene uređaje korisnika vraća na fabrička podešavanja čime se brišu tragovi koje Brata ostavlja.

Uz prekidač za brisanje uređaja, Brata 2022 uključuje i GPS sistem praćenja, prati bankovne aplikacije na uređaju i drugo.

(B92)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *