Najčešći falsifikati od 50 eura, sve više lažnih kovanica

Dodajte komentar

UCrnoj Gori su u prošloj godini otkrivene 263 falsifikovane novčanice eura, ukupne vrijednosti 16.370 eura. Najčešći falsifikati bili su u apoenu od 50 eura, dok je zabilježen i porast falsifikovanja kovanog novca, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke (CBCG).

U Nacionalnom centru za analizu novčanica CBCG tokom 2021. obrađena je i jedna falsifikovana novčanica njemačke marke (500 DEM), te dvije novčanice američkog dolara (200 USD). Kada je riječ o falsifikatima eura, zastupljeni su bili apoeni od 500, 200, 100, 50, 20, deset i pet eura.

– Najčešće su falsifikovane novčanice od 50, 100 i 20 eura, a prednjači falsifikat u apoenu od 50 eura. Procentualno izraženo, ova tri apoena čine 86 odsto ukupnog broja obrađenih falsifikovanih novčanica eura – kazali su u CBCG.

Kovanice

Kod kovanog novca najviše je falsifikovan apoen od dva eura, čiji je udio u lažnim kovanicama eura bio 93 odsto.

– U prethodnom periodu primjetan je porast falsifikata kovanica eura, kao i ubacivanja apoena kovanog novca drugih valuta u kanale platnog prometa. Iz tog razloga, skrećemo pažnju građanima da obrate pažnju i na kovani novac, posebno na apoene od dva, jedan i 0,50 eura – istakli su u CBCG.

Falsifikati kovanog novca eura prepoznaju se po vidljivim znacima, kao što su nepreciznosti u izradi reljefa i boje, odstupanje u dimenzijama, drugačijem sastavu legure, odnosno zvuku kada se kovanica izloži padu na čvrstu podlogu.

U CBCG ukazuju da je u prošloj godini povećan broj otkrivenih falsifikata eura u odnosu na 2020. i to za 112 novčanica i 1.379 kovanica. Oni naglašavaju da su, primjenom harmonizovane regulative i standarda u radu sa gotovim novcem, dali „izuzetan doprinos u otkrivanju i prepoznavanju novih tipova falsifikata kovanica eura, što je konstatovano i u izvještajima Evropske komisije“.

– CBCG je jedan od lidera na polju otkrivanja i zaštite od falsifikata kovanica eura na evropskom nivou – tvrde u instituciji na čijem je čelu Radoje Žugić.

Rizik postoji

Na pitanje kolika je vjerovatnoća da građani u platnom prometu dobiju falsifikovani novac, iz CBCG su odgovorili da je ona izuzetno mala, ali da ipak postoji.

– Zbog toga pozivamo građane da prilikom prijema, novac uvijek pažljivo pogledaju i ne primaju u slučaju sumnje u njegovu ispravnost, već da obavijeste Upravu policije – naveli su u CBCG, dodajući da je prijava lažnog novca obaveza svih fizičkih i pravnih lica, shodno Krivičnom zakonu.

Oni ukazuju da građani, kada primaju novac, treba da obrate pažnju na novčanice eura jer falsifikati odstupaju u odnosu na original po kvalitetu papira, štampe, vodenog žiga, zaštitne niti.

– Odstupanja su primjetna i kod presijavajućih karakteristika kao što su presijavajuća traka, hologram, hologramska traka, OVI (mastilo mijenjajuće boje, kod prve serije), smaragdni broj na novijim novčanicama druge Evropa serije, providnom prozoru koji se nalazi kod novih apoena druge Evropa serije – zaključili su iz CBCG. B.D.

Zamijenili 372.675 eura oštećenog novca

Osim što provjerava vjerodostojnost novca, CBCG vrši i zamjenu oštećenih euro novčanica.

– U prošloj godini zamijenjene su 5.664 novčanice, ukupne vrijednosti 372.675 eura – precizirali su u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Zamjena oštećenog novca vrši se u skladu sa odlukom o provjeri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj euro novčanica i kovanog novca. Njom je predviđeno da se novčanica može zamijeniti ako se prezentuje više od 50 odsto nje ili manje pod uslovom da podnosilac zahtjeva dokaže da je dio koji nedostaje uništen. Troškove zamjene snosi CBCG.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *