Da li ste do sada pravilno obračunavali plate? Evropa sad – Proventum modul za obračun zarada uvijek!  

Dodajte komentar

Vijest da se minimalna zarada u Crnoj Gori sa 250 eura povećava na 450 eura (uvećanje od čak 44% ) iznenadila je sve naše građane, od zaposlenih do poslodavaca, od državnih službenika do preduzetnika. Od najave do realizacije prošao je izvjestan period prilagođavanja, a sa usvajanjem zakonskih izmjena koje se odnose na obračun ličnih primanja, ova promjena i definitivno je potvrđena, čime su otvorena vrata novim pitanjima, prije svega onih kojima je briga o finansijama glavni posao. Kocka je bačena, igra je počela i svima nam je zanimljivo posmatrati reakcije finansijskog tržišta, kao i tržišta ljudskog kapitala i načine njihovog prilagođavanja, uslovljene ovom kolosalnom promjenom.

Sigurno je da se povećanje minimalne zarade moralo dogoditi, a koja će biti njena realna vrijednost ostaje da se vidi i to ne samo zbog povećane potrošnje samim povećanjem i zarade, već i zbog globalnih promjena gdje vrijednost novca opada, a cijene proizvoda i usluga rastu.

Poznato je da obračun zarade prethodi isplati plate, a da svemu tome svjedoče obrasci koji se državi predaju kao dokaz da je plata zaposlenima isplaćena. U većini slučajeva, za obračun zarada koriste se programi koji olakšavaju sam obračun i čijom je upotrebom mogućnost greške značajno smanjena. S tim u vezi, logično je da se najveća odgovornost ponovo prebacuje na softverska rješenja i one koji ih koriste, kao što je to bilo u slučaju sa novom fiskalizacijom sprovedenom prošle godine. Preduzeća će možda značajan dio tereta prenijeti na svoje knjigovođe, koje su u obavezi da sa svojim softverskim partnerima obezbijede pravilan i blagovremen obračun, a to će ih svakako koštati i u većini slučajeva uticati na rast cijena knjigovodstvenih usluga.

Kao što se pokazalo i na primjeru e-fiskalizacije, većina preduzeća utemeljena je u stavu da je odgovornost najlakše prebaciti na knjigovođu. Ipak, knjigovođa će obračunati platu ali kako je preduzeće ključni donosilac odluka, u slučaju bilo kakvog problema ili izazova, poslodovac ponovo postaje adresa na koju će se zaposleni obratiti.

Dobar primjer za to je ugovaranje zarade. U situaciji povećanja mininalne zarade, vi kao poslodavac, možete prebaciti odgovornost na knjigovođu i uputiti ga da napravi novi ugovor o radu na minimalnu platu od 450 eur, ne znajući da ste dužni da tu platu u narednom periodu uvećate za minuli rad. Sa takvom „brzopletom“ odlukom, za vaše preduzeće neće važiti minimalna plata od 450 eur, već ćete biti u obavezi da je uvećavate za minuli rad. Ipak, to nijeste u obavezi da radite ako znate da plata ne mora prelaziti 450 eur ukoliko je to ugovorom pravilno definisano, a obračunom prikazano.

Kako se sada pravi toliko „buke“ oko minimalne zarade, treba se zapitati da li ste je i do sada pravilno obračunavali, da li ste poštovali zakonsku obavezu i uručivali zaposlenima platne listiće gdje se tačno vidi da se plata uvećava za minuli rad i koja je tačna struktura zarade u skladu sa zakonom i opštim kolektivnim ugovorom ili ste možda očekivali da sve to treba knjigovođa da odradi?

Na sreću, na našem tržištu postoji novo softversko rješenje koje omogućava da sve to jednostavno odradite i budete rasterećeni, a vašem knjigovođi pruža sve potrebne podatke za obradu kako bi sve bilo proknjiženo u računovodstvu. Modul za obračun plata u okviru softverskog programa Proventum će Vam omogućiti da popunjavanjem podataka zaposlenog i iznosom plate automatski kreirate ugovor o radu koji u skladu sa zakonom i opštim kolektivnim ugovorom sadrži sve pojedinosti koje sprečavaju da se, u nekom eventualnom sporu traži dodatna isplata za minuli rad, startni dio zarade ili neku drugu zakonom obaveznu isplatu. Takođe, Proventum Vam omogućava da se platni listić automatski priprema i šalje zaposlenima na e-mail, da se automatski popunjavaju nalozi za banku kao i da se automatski popunjavaju zakonski obrasci za poresku upravu, opštinu i sl.

Na taj način je čitav proces obračuna plata, ali i prateće dokumentacije za svakog zaposlenog potpuno automatizovan, mogućnost ljudske greške je isključena, a vaša kompanija i vaši zaposleni imaju potpuno transparentan i jednostavan način dobijanja adekvatno obračunate zarade.

Sa ovakvim rješenjima sigurno da ne postoji izgovor da se plata ne obračuna po novom usvojenom zakonu. Savremeni softveri su toliko jednostavni za upotrebu i u svega 3 koraka vam završavaju čitav proces. Vrijeme je da se uvjerite i sami: provjerite odmah obračun plate „Evropa sad“ po novim parametrima na sledećem linku https://www.proventum.me//obracun.

U saradnji sa Proventumom svi čitaoci portala Bankar.me moći će besplatno da koriste aplikaciju u narednih mjesec dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *