Šef hrvatske agencije koja istražuje bankarsku aferu takođe trgovao akcijama

Dodajte komentar

Šef u Hrvatskoj agenciji za nadzor finansijskih usluga (HANFA) koji je zadužen za proveru kolega u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), koji su trgovali hartijama od vrijednosti banaka koje su dužni da kontrolišu, radio je gotovo istu stvar, piše Index.hr.

“Za razliku od HNB-a, u HANFI je još od 2005. godine za zaposlene zabranjeno trgovanje akcijama investicionih društava koja nadziru, ali HANFA je, kako tvrde (u toj agenciji), ovom zaposlenom dozvolila trgovanje akcijama fonda koje vodi investiciono društvo”, objavio je Index.hr.

Prema pisanju tamošnjih medija, to je u suprotnosti s izjavom predsjednika Upravnog veća HANFE Ante Žigmana, koji je u svojim medijskim nastupima naglašavao da je zabrana za trgovanje akcijama njihovih zaposlenih društvima koja nadziru doneta još 2005. godine, kao i da se odnosi i na povezane kompanije.

Mediji u Hrvatskoj objavili su da je šef direkcije za superviziju u HANFI trgovao akcijama Slavonskog zatvorenog alternativnog investicionog fonda (SZAIF).

SZAIF je zatvoreni alternativni investicioni fond sa javnom ponudom kojim uz odobrenje Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga upravlja društvo Inspire Investments.

HANFA je nakon članaka objavljenih na Indexu pokrenula nadzor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *