Zakerberg je prošle godine svakog dana prodavao akcije Facebooka. Zašto?

Dodajte komentar

Sedma najbogatija osoba na svijetu, izvršni direktor kompanije Meta, Mark Zakerberg, prošle godine je skoro svakog radnog dana prodavao akcije kompanije koja se ranije zvala Facebook.

Prema podacima američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC), jedini mjesec u kojem, čovjek “težak” 117 milijardi dolara, nije prodao akcije bio je decembar.

Kako navodi Forbes, oko 89% prihoda od prodaje akcija, ili skoro 4,1 milijardu dolara, otišlo je u njegovu filantropsku organizaciju, Chan Zuckerberg Initiative (CZI).

Zakerberg je tako smanjio svoj udio u Meti sa 28% u 2012. kada je kompanija izašla na berzu, na 14,6% danas.

Zakerberg nije jedini

Učestalost kojom je Zakerberg prošle godine prodavao akcije Facebook-a nije toliko neobična. Od 2012. Zakerberg je prodao akcije u vrijednosti od 17,4 milijarde dolara (prije oporezivanja). Ogromnu većinu te prodaje — skoro 13,2 milijarde dolara — ostvario je CZI, dok Zakerberg i njegova supruga Prisila Čen idu ka obećanju iz 2015. da će pokloniti 99% njihovih akcija u Facebooku.

Ali ni drugi milijarderi ne zaostaju. Oni su iskoristili rast cijena akcija da prodaju milijarde dolara vrijedne akcije prošle godine.

Džef Bezos je prodao akcije Amazona u vrijednosti od više od 8,8 milijardi dolara 2021. godine, uključujući akcije vredne 2 milijarde dolara u novembru.

Suosnivač Google-a Sergej Brin prodao je desetine miliona dolara vrijedne akcije Alphabeta u maju, prvi put od 2017. I, što je možda najviše pominjano u medijima, Ilon Mask je počeo da koristi opcije i prodaje milijarde dolara Teslinih akcija u novembru, tvrdeći da će kao rezultat toga platiti 11 milijardi dolara poreza.

Šta radi CZI?

CZI sa ovim novcem finansira naučna istraživanja, obrazovne inicijative i napore u reformi krivičnog pravosuđa. Organizacija kaže da je dodijelila 2,9 milijardi dolara grantova i uložila 150 miliona dolara u profitne poduhvate od 2015. U 2016, CZI se hrabro kladio: da će potrošiti 3 milijarde dolara tokom jedne decenije u nastojanju da izliječi sve bolesti.

Ono što se zna je da Zakerberg od decembra ne prodaje svoje akcije.

Izvor: Bonitet.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *