Top 10 najvećih kompanija u Indiji

Kada je Indija bila domaćin 13. samita BRICS-a u septembru 2021., bila je šesta po veličini ekonomija na svijetu s BDP-om od 3,05 biliona dolara.

To je više nego dvostruko od BDP-a koji je imala kada se prvi put pridružila grupi zemalja u razvoju 2009. (pored Brazila, Rusije, Kine i kasnije Južne Afrike), na 1,3 biliona dolara.

Koje su glavne industrije i kompanije koje pokreću ovaj rast BDP-a? Na infografici ispod donosimo TOP 10 najvećih kompanija u Indiji, drugoj najmnogoljudnijoj demokratskoj državi na svijetu.

Najveće kompanije u Indiji

Rast Indije u jednu od najmoćnijih svjetskih ekonomija bio je je izuzetno brz, s obzirom da je postala savezna republika tek 1950. godine.

Godine 1951. zemlja se smatrala relativno siromašnom u poređenju sa zapadnim svijetom, sa 361 milionom ljudi, prihodom po glavi stanovnika od samo 64 dolara i stopom pismenosti od 17%. Do 2021. godine stanovništvo je poraslo na 1,2 milijarde, prihod je porastao na 1.498 dolara, a pismenost se popela na 74%.

I najveći dio tog rasta podstaknut je interno, budući da je indijska vlada bila uglavnom protekcionistička do 1990-ih. Danas, politika slobodnog tržišta i širok kulturni doseg pomažu u jačanju masovne industrijske, poljoprivredne i telekomunikacione industrije u zemlji.

Evo najvećih indijskih javnih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji u oktobru 2021.:

Top 10 Industrija Vrijednost u mld (USD)
Reliance Industries Nafta i gas $230.7B
Tata Group Informacione tehnologije $186.7B
HDFC Bank Finansije $135.1B
Infosys Informacione tehnologije $94.4B
Hindustan Unilever Lična njega $85.6B
Housing Development Finance Corporation (HDFC) Finansije $66.0B
ICICI Bank Finansije $65.7B
Bajaj Finance Finansije $61.7B
State Bank of India Finansije $54.3B
Kotak Mahindra Bank Finansije $53.3B

Od 10 najvećih indijskih kompanija šest dolazi iz oblasti finansija

10 najvećih indijskih kompanija koncentrisano je u finansijskom sektoru.

Jedna od njih je HDFC banka sa tržišnom kapitalizacijom od 135,1 milijardu dolara. Izdanak 6. rangirane kompanije Housing Development Finance Corporation, HDFC Bank je najveća indijska banka privatnog sektora po imovini.

Ukupno, finansije čine šest od 10 najvećih indijskih kompanija. Osim HDFC-a, oni uključuju bankarsku banku ICICI Bank (koja takođe ima podružnice u Velikoj Britaniji i Kanadi), kompaniju za komercijalne kredite Bajaj Finance i banke Kotak Mahindra Bank i State Bank of India (prva nacionalna banka u zemlji i njena najveća).

Ali postojale su dvije nefinansijske kompanije veće od većine indijskih banaka; Programer finansijskog softvera i konsultant Infosys i kompanija za lične proizvode Hindustan Unilever, podružnica britanskog giganta robe široke potrošnje Unilever.

Izvor: VisualCapitalist.com

Prevod: Bankar.me

Check Also

U Podgorici uhapšen osnivač Terraform Labsa – Do Kwon

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je objavio na svom tviter nalogu da je podgorička policija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.